Situația țării la nivel financiar nu este un extrem de favorabilă. Statul se confruntă cu un deficit bugetar destul de mare. Iar Guvernul implementează diferită măsuri pentru reducerea cheltuielilor. Dar, aceste inițiative pot avea un efect distrugător la nivelul unor sisteme din țară. Există o situație foarte tragică în Sănătate.
Spitalele nu mai au fonduri suficiente, în urma reducerilor bugetare de cheltuieli. Este o situație gravă, iar angajații din Sănătate anunță că nu vor mai exista suficiente fonduri pentru tratamentele bolnavilor.
Blocajul din Sănătate
Tăierile bugetare au pornit de la nevoia Guvernului de a reduce cheltuielile. Astfel, unele spitale au ajuns în situația în care primesc 300 de lei pe lună pentru mii de pacienți. Managerii spitalelor avertizează că nu mai există fonduri nici pentru cumpărarea foilor de observație. Astfel, pacienții sunt puși în pericol, deoarece nu mai există fonduri pentru tratamente. Și nici pentru operații, internări sau ale investigații medicale.
Criza din spitale afectează și starea mentală a pacienților, care se simt neputincioși în fața noilor provocări. „Am intrat în spital, e a doua oară și am nevoie de investigații și în continuare nu pot să respir, sunt și pacient oncologic, urmează să îmi fac biopsie și dacă nu mai sunt bani, înseamnă că eu pot să mor”, spune o pacientă.
Tăierea accesului la fonduri
Spitalele nu mai au banii necesari pentru a trata pacienții. Pentru a face economie la buget, managerilor spitalelor le-a fost tăiat accesul la fonduri. Aceștia nu pot face investiții pentru a cumpăra cele necesare tratării bolnavilor.
„Marius Nasta are blocaje pe aparate fără de care funcţionarea institutului nu e posibilă şi vorbim aici de funcţionarea respiratorie la pacient cu fibroză pulmonară, ambele sunt stricate în institut, suntem în situaţie de criză, investiţii nu putem face”, a declarat Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta”.
Spitalele de top din România, în criză
Acest blocaj din Sănătate dă peste cap viața bolnavilor. Mulți se confruntă cu venituri mici și nu pot apela la sistemul privat. Din această cauză, aceștia nu pot beneficia de tratamentele de care sau nevoie. Spitalele de top din țară au parte de bugete extrem de mici. Este vorba de suma de 300 de lei care ar trebui să acopere cheltuielile pentru o lună.
„Activitatea spitalului este în blocaj. Ne-au fost alocate suma de 300 de lei pentru decembrie, 3 hârtii albastre pe care le știm toţi, am făcut memorii prin care am adus la cunoștință această situație.” a spus Andi Nodiţ, managerul spitalului Bagdasar-Arseni.
Criză de fonduri în spitale
Ministrul Sănătății susține că o soluție ar urma să fie găsită până în decembrie. Cadrele medicale spun că sunt prea multe costuri. Iar acestea nu vor putea fi acoperite de câțiva bănuți în plus. Este necesar un buget stabil pentru renovarea clădirilor, reparațiile echipamentelor medicale și multe altele. Spitalul Colțea din Capitală nu poate pune în funcțiune aparatul de RMN.
„E primul RMN şi suntem un spital de hemato-oncologie, e mai mult decât o necesitate. Panica mea cea mare e că avem licitaţii aproape încheiate, nu vom putea să le ducem la sfârşit. Avem echipamente medicale care trebuie să vină în spital, nu o să putem să le instalăm sau să le facturăm.” a explicat Bogdan Furtună, managerul Spitalului Coltea, conform Digi24 .