Lifestyle

Blinken ar fi fost la Beijing „degeaba”! Un important analist american, dur la adresa secretarului de stat

blinken, secretar de stat american (sursă foto: Reuters)
sursă foto: Reuters

Călătoria lui Blinken în China „nu are niciun sens”, în condițiile în care tensiunile vor rămâne încă ridicate, iar încrederea într-o rezolvare atinge acum cel mai scăzut nivel din toate timpurile. Secretarul de stat Antony Blinken și-a început sâmbătă seară, 17 iunie, vizita în China în speranța deschiderii unui dialog, în condițiile în care tensiunile rămân ridicate și încrederea atinge un minim istoric între Washington și Beijing.

„Călătoria lui Blinken în China nu are niciun sens din punct de vedere al politicii externe și ar trebui să se întoarcă, să anuleze această călătorie”, a declarat pentru Fox News Digital Rebekah Koffler, președinte al Doctrine & Strategy Consulting și fost ofițer al Defense Intelligence Agency. „Washingtonul știe că această călătorie este inutilă, deoarece, într-o ședință de dinainte de călătorie, oficialii americani au dezvăluit că nu se așteaptă la un progres în relațiile dintre SUA și China”, mai spune expertul.

Blinken în China

Blinken a intenționat inițial să facă această călătorie la Beijing în urmă cu câteva luni, dar apariția unui balon de supraveghere deasupra SUA, despre care oficialii au stabilit în cele din urmă că provenea din China, a întârziat aceste planuri și a determinat o serie de amânări. Dezvăluirile ulterioare despre secțiile secrete ale poliției chineze din New York și Toronto, care se presupune că sunt folosite de Beijing pentru a monitoriza cetățenii chinezi care trăiesc în străinătate și despre o presupusă stație de spionaj chineză din Cuba nu au făcut decât să afecteze și mai mult încrederea dintre cele două țări.

Se pare că Republica Chineză i-a oferit lui Blinken o primire nu foarte călduroasă , după ce ministrul chinez de externe Qin Gang i-a spus omologului său american că SUA ar trebui „să înceteze să se mai amestece în afacerile interne ale Chinei și să submineze securitatea suverană și interesele de dezvoltare ale Chinei în numele concurenței”, în timpul unei convorbiri telefonice de dinaintea vizitei. Potrivit Departamentului de Stat, Blinken se va întâlni cu oficiali de rang înalt, inclusiv cu președintele chinez Xi Jinping, pentru a discuta despre „importanța unor linii de comunicare deschise pentru a gestiona în mod responsabil relația dintre SUA și RPC”.

Secretarul de stat și problemele chinezești

Blinken se va concentra, de asemenea, asupra „problemelor bilaterale de interes, a chestiunilor globale și regionale și a cooperării potențiale privind provocările transnaționale comune”. Problema Ucrainei ar putea fi una dintre aceste chestiuni, Blinken fiind așteptat să facă o oprire la Londra pentru a participa la Conferința de redresare a Ucrainei, pentru a contribui la mobilizarea sprijinului internațional din partea sectoarelor public și privat pentru a sprijini Ucraina în timpul invaziei în curs a Rusiei.

Înalți oficiali din China au dezvoltat legături mai strânse cu Rusia, atât în perioada premergătoare, cât și pe parcursul invaziei Ucrainei. Cele două țări au investit mai mult timp și efort în Organizația de Cooperare de la Shanghai (SCO) și, mai recent, în blocul economic BRICS pentru a încerca să își consolideze propriul control și influență în competiția cu SUA și aliații occidentali. Aceste mișcări strategice au stârnit o atitudine destul de pesimistă din partea experților în ceea ce privește posibilitatea unui succes real în urma acestei călătorii. Koffler a catalogat orice efort de a încerca să îl convingă pe Xi să renunțe la traiectoria sa actuală ca fiind „inutil”, deoarece Beijingul a lucrat pentru aceste obiective „timp de decenii”, inclusiv prin invadarea Taiwanului.