Bitcoin, un sistem de plată electronică descentralizat și o monedă digitală opensource creată în 2009 de Satoshi Nakamoto, se află în continuare într-o zonă vulnerabilă! Un broker de burse internaționale explică ce se întâmplă cu moneda. Scade sau crește?
Criptomonedele trec, în prezent, printr-o perioadă de ajustări
După un vârf de aproape 3 trilioane de dolari atins pe 10 noiembrie, capitalizarea totală a proiectelor de criptomonede (peste 15.000 potrivit Coinmarketcap) a intrat în tendință descendentă.
Claudiu Cazacu, Consulting Strategist în cadrul XTB, brokerul de burse internaționale listat pe Bursa de la Varșovia, explică și că sunt șanse ca Bitcoin să scadă în continuare sub pragul de 42.000 de dolari până la sfărșit de 2021.
Capitalizarea ajunsese la 2.18 trilioane USD
Pe seama ultimelor informații, capitalizarea ajunsese la 2.18 trilioane USD, o scădere de aprox 793 mld. dolari sau 26.64% în mai puțin de o lună. Din această valoare totală, Bitcoin reprezenta 41.2% și ethereum 21.5%, explică Claudiu Cazacu, Consulting Strategist pentru brokerul de burse internaționale XTB România, companie listată pe Bursa de la Varșovia.
Piața monedelor virtuale rămâne una foarte concentrată, în care primele 2 proiecte reprezintă aproape două treimi din valoarea totală, pe baza prețurilor de tranzacționare actualizate, cu toate că nume noi au apărut pe radar și unele au avut creșteri spectaculoase.
Bitcoin a coborât de la aproximativ 69.000 dolari la un minim de 42.333 dolari pe bursa americană Coinbase, un declin de 38.6%.
S-au semnalat scăderi de peste 20%
Sesiunea de sâmbătă (spre deosebire de bursele obișnuite, tranzacționarea criptomonedelor continuă în weekend) a fost în mod special electrizantă, cu scăderi de peste 20% în interiorul zilei, pe seama unor lichidări de poziții probabil forțate, dar și cu o recuperare care a dus sesiunea pe minus de „doar” 8.2%.
Ethereum a avut o scădere temporară asemănătoare: un minim la -17.8%, dar minus de numai 2.3% la închidere.
O teorie interesantă leagă participarea instituțională și a marilor investitori de o corelație mai mare cu piețele tradiționale, cum ar fi cea bursieră (pe acțiuni) și cea de obligațiuni. Așa s-ar putea asocia tendința de scădere din piața bursieră cu cea a Bitcoin, iar datele foarte slabe din piața muncii din SUA de vineri ar deveni unul dintre factorii declanșatori ai scăderilor.
Nevoia de lichiditate în condițiile unor îngrijorări vizavi de noua variantă a virusului poate contribui la dinamica actuală, la fel și temperarea valului optimist susținut mai ales de investitori noi, unii dintre ei operând emoțional.
Operatori cu un istoric de tranzacționare îndelungat au decis să pună la adăpost o parte din câștigurile marcate. Nivelul de risc asociat unor reglementări suplimentare e de asemenea luat în calcul mai ales la nivel instituțional.
Este interesant, totuși, că mișcarea actuală se suprapune cu o creștere a tensiunilor în zone precum Taiwan sau Ucraina, diminuând imaginea Bitcoin ca scut față de turbulențele geopolitice. În fapt, însă, o astfel de evaluare se poate face pe un orizont de timp mult mai îndelungat, la fel cum evaluarea unor active de protecție față de inflație au nevoie de a parcurge cel puțin un ciclu întreg, incluzând un episod cu valori mari ale inflației.
Pe termen scurt, piețele ar putea urmări cu mare atenție zona imediat de sub minimele atinse recent, 41-42.000 dolari/Bitcoin, sau 3.400-3.500 dolari/Ether; alunecări sub acest palier ar da semne de vulnerabilitate nu doar pentru Bitcoin și Ethereum, ci și pentru o mare parte dintre celelalte criptomonede.
Deși în unii dintre anii anteriori perioada sărbătorilor de iarnă oferea interes, volume și cotații în creștere, în special din partea segmentului de retail, anul acesta ar putea fi atipic.
Un moment interesant, cu variații procentuale ample ar putea fi debutul anului viitor.
Pare mult prea devreme pentru a face estimări direcționale precise, având în vedere impredictibilitatea tiparului de evoluție al noii tulpini a virusului.
Un episod de revenire ar fi, însă, neconvingător, dacă nu ar duce cotațiile Bitcoin cel puțin în apropierea pragului de 60.000 înainte de finele anului. Pe termen mediu, căutarea unor noi nume câștigătoare, cu soluții tehnice inovative ar putea deschide o nouă cursă, cu accente speculative, însă e probabil ca până atunci să fie nevoie de o perioadă de reașezare a pieței.