Actual

Birocrația ne omoară. Instituțiile publice, dependente de ștampile

Birocrația ne omoară. Instituțiile publice, dependente de ștampile
sursa foto impact.ro

Birocrația ne omoară. Oamenii au nevoie de instituțiile publice. Pentru orice lucru pe care dorești să-l faci, de la depunerea unui dosar, la reînnoirea buletinului, ai nevoie de acte. Multe acte pe hârtie, care ajung să fie depozitate într-un subsol. De asemenea, fiecare hârtie trebuie ștampilată. Altfel, riști să stai la cozi interminabile și să nu poți să depui actele.

Ștampila este un lucru sfânt în instituțiile publice. Procesul de digitalizare al țării face pași în această direcție, dar totul se mișcă într-un ritm destul de lent. Există o lege care exclude necesitatea ștampilării unor documente. Însă primarii nu se țin de acest lucru.

Birocrația, povara instituțiilor publice

Procesul de digitalizare la nivelul țării este unul foarte important. Deși se fac pași spre acest lucru, unele prevederi nu sunt respectate în anumite instituții publice. Primarii au devenit dependenți de aceste ștampile. Deși există o lege care reglementează acest lucru, românii sunt puși în continuare pe drumuri pentru a obține parafa unui funcționar.

Această lege a ștampilelor nu le interzice total. Prevede doar că acestea nu mai sunt obligatorii pe documentele care se plimbă prin instituțiile publice, pe la firme sau persoane fizice. Dar, românii nu au scăpat de această povară încă. De asemenea, din cadrul primăriilor sau a altor instituții este nelipsit și sigiliul „Conform cu originalul”.

Ștampilele hrănesc birocrația

Un inspector ștampilează peste 120 de documente în fiecare zi. Problema apare și din faptul că mulți români nu își depun documentele online. Și pentru că așa cere legea, primăriile au păstrat ștampilele învechite. În ciuda faptului că sunt învechite și tehnologia ia amploare, unele ștampile încă mai au o importanță foarte mare.

Este vorba de ștampila Consiliului Local Sector 3. Pentru că în continuare codul administrativ prevede ca toate actele adoptate de consiliu să fie ștampilate ca fiind legale, aceasta este în continuare necesară. În plus, fiecare primar are minim două ștampile pe birou, pe care le folosește în fiecare zi.

Inițiative în instituțiile publice

Primăria Sectorului 2 a luat decizia de a elimina ștampila de pe unele documente, cum ar fi autorizațiile de urbanism, în urmă cu doi ani. Ștampilele au fost inventariate timp de o lună, dar unele au rămas încă la funcționarii publici.  Ștampilele continuă să susțină birocrația, deși ministrul digitalizării crede că acestea au dispărut.

„După ştiinţa mea, dar nu vreau să fiu foarte precis, zona de stampilă fizică a fost un proiect de lege care a eliminat acest lucru. Nu stau să văd fiecare primărie in parte dacă foloseşte sau nu foloseşte stampila.”, a declarat Bogdan Ivan, ministrul Digitalizării.

Buget pentru digitalizare

Se pare că ștampilele nu vor dispărea pre curând. O treime sau mai mult din instituțiile publice nu au un buget dedicat pentru investiții digitale. Astfel, românii se vor confrunta în continuare cu acte, drumuri pe la instituții, cozi infernale, nervi, totul pentru a obține acea aprobare necesară.

Fiecare lucru pe care dorim să-l facem are în continuare nevoie de ștampilă. Inclusiv în cazul unui contract de vânzare cumpărare a unui autoturism. În acest caz, este nevoie de ștampila și semnătura unui inspector al direcției de taxe și impozite locale, conform Observator .