International

Bilanțul victimelor din Turcia trece de 5.000 de morți! Încercările de salvare în urma cutremurului avansează încet

cutremur turcia sursa foto reuters.v1
sursa foto reuters

Salvatorii ajunși la locul dezastrului se străduiesc să salveze persoanele prinse sub dărâmături, în timp ce bilanțul victimelor cutremurului devastator din Turcia și Siria a trecut marți de 5.000 de morți, disperarea crescând, iar amploarea dezastrului îngreunând eforturile de ajutorare.

Cutremurul cu magnitudinea de 7,8 – cel mai mortal din Turcia din 1999 încoace – a lovit luni dimineața, dărâmând mii de clădiri, inclusiv multe blocuri de apartamente, distrugând spitale și lăsând mii de persoane rănite sau fără adăpost în orașele din Turcia și Siria.

În orașul turc Antakya, în apropiere de granița cu Siria, unde clădiri de 10 etaje s-au prăbușit pe străzi, jurnaliștii Reuters au văzut cum se desfășurau lucrări de salvare pe unul dintre zecile de mormane de moloz. Temperatura era apropiată de zero grade în timp ce ploaia cădea, iar în oraș nu exista electricitate sau combustibil.

Autoritățile turce spun că aproximativ 13,5 milioane de persoane au fost afectate într-o zonă care se întinde pe o distanță de aproximativ 450 km, de la Adana, în vest, până la Diyarbakir, în est, și 300 km, de la Malatya, în nord, până la Hatay, în sud. În Siria, autoritățile au raportat decese până în sudul Hama, la aproximativ 100 km de epicentru. În Turcia, bilanțul morților a urcat la 3.419 persoane, a declarat vicepreședintele Fuat Oktay, adăugând că vremea severă îngreunează procesul de salvare în regiuni.

În Siria, unde cutremurul a provocat pagube suplimentare infrastructurii deja devastate de 11 ani de război, bilanțul victimelor se ridică la puțin peste 1.600 de morți, potrivit guvernului și unui serviciu de salvare din nord-vestul țării, controlat de insurgenți.

Strigătul de ajutor

Plângând în ploaie, un locuitor care și-a dat numele de Deniz a povestit cum a reușit să scape de sub dărâmături.

„Fac zgomote, dar nu venea nimeni”, a spus el. „Suntem devastați, suntem devastați. Doamne.”

Familiile au dormit în mașini aliniate pe străzi.

Ayla, care stătea lângă o grămadă de dărâmături în locul unei clădiri de opt etaje, a declarat că a condus spre Hatay din Gaziantep în căutarea mamei sale.

„Nu au existat încă supraviețuitori. Un câine de pe stradă a venit și a lătrat la un moment dat mult timp, m-am temut că este vorba de mama mea. Dar era altcineva”, a spus ea. „Am aprins luminile mașinii pentru a ajuta echipa de salvare. Au scos doar două cadavre până acum, niciun supraviețuitor.”

Ankara a declarat un „nivel 4 de alarmă” care solicită asistență internațională, dar nu o stare de urgență care să ducă la mobilizarea în masă a armatei. Autoritatea de gestionare a dezastrelor și a situațiilor de urgență din Turcia (AFAD) a declarat că 5.775 de clădiri au fost distruse în urma cutremurului, urmat de 285 de replici, și că 20.426 de persoane au fost rănite.

Organizația Mondială a Sănătății este îngrijorată în special de zonele din Turcia și Siria, unde nu au apărut informații de la producerea cutremurului, a declarat șeful său.

„Este acum o cursă contra cronometru”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus. „Cu fiecare minut, cu fiecare oră care trece, șansele de a găsi supraviețuitori în viață scad.”

În orașul sirian Hama, Abdallah al Dahan a declarat că marți aveau loc funeraliile mai multor familii care au decedat.

„Este o scenă terifiantă în toate sensurile”, a declarat Dahan, contactat telefonic.

„În toată viața mea nu am văzut așa ceva, în ciuda a tot ceea ce ni s-a întâmplat”, a adăugat el. Moscheile își deschiseseră porțile pentru familiile ale căror case au fost avariate.

Bilanțul victimelor în zonele controlate de guvernul sirian a crescut la 812 morți, a anunțat agenția de presă de stat SANA.

În nord-vestul controlat de rebeli, bilanțul a fost de peste 790 de morți, potrivit apărării civile siriene, un serviciu de salvare cunoscut sub numele de Căștile Albe și celebru pentru că a scos oameni dintre dărâmături în urma atacurilor aeriene guvernamentale.

„Echipele noastre depun multe eforturi, dar nu reușesc să răspundă la catastrofă și la numărul mare de clădiri prăbușite”, a declarat șeful grupului, Raed al-Saleh.

Un înalt oficial umanitar al ONU în Siria a declarat că lipsa de combustibil și vremea aspră au creat obstacole în calea răspunsului său.

Infrastructura distrusă

„Infrastructura este avariată, drumurile pe care obișnuiam să le folosim pentru munca umanitară sunt deteriorate, trebuie să fim creativi în ceea ce privește modul în care să ajungem la oameni”, a declarat coordonatorul rezident al ONU, El-Mostafa Benlamlih, pentru Reuters din Damasc.

Cutremurul a fost cel mai mare înregistrat la nivel mondial de către U.S. Geological Survey de la unul produs în îndepărtatul Atlantic de Sud în august 2021.

Conexiunile slabe la internet și drumurile deteriorate între unele dintre cele mai afectate orașe turcești, unde locuiesc milioane de oameni, au îngreunat eforturile de evaluare a impactului și de planificare a ajutorului.

Cu alegeri strânse programate peste doar trei luni, guvernul președintelui Tayyip Erdogan se confruntă cu o provocare probabilă de reconstrucție de mai multe miliarde de dolari, chiar în momentul în care își intensifica campania de realegere.

Potrivit analiștilor, economia, deja tensionată de o inflație de 58%, se așteaptă ca anul acesta să crească puțin mai puțin decât se preconiza anterior.