Evoluția pandemiei în România, unde bilanțul COVID-19 este pe un trend de creștere, a fost depășit pragul de 1.000 de cazuri pe zi. Adrian Wiener, deputat USR Plus, vicepreședintele Comisiei de Sănătate, a declarat, la RRA, că borna de 1.000 de cazuri pe zi a fost depășită. Cum s-a ajuns aici? Ce se poate face? Când se va sfârșii totul?
România va avea peste 2.000 de cazuri zilnice la jumătatea lunii septembrie, în loc de 1.500 cât estimau inițial autoritățile, a anunțat, ieri, la Digi24 coordonatorul campaniei de vaccinare Valeriu Gheorghiță. Așadar, s-a înregistrat o creștere foarte rapidă a numărului de infectări, o situație pe care nimeni nu o dorea, dar la care autoritățile s-au așteptat.
În aceast context, Adrian Wiener a afirmat că s-a instalat fenomenul de oboseală pandemică. Lumea este mai puțin dispusă să respecte regulile non farmacologice, purtatul măștii, distantarea fizică, evitarea călătoriilor neesențiale. Acest lucru a dus la o creștere alarmantă a numărului de persoanelor infectate cu noul firus.
„Există acest fenomen de oboseală pandemică, în care lumea este mai puțin dispusă să respecte regulile non farmacologice, purtatul măștii, distantarea fizică, evitarea călătoriilor neesențiale. E, pe de o parte, de înțeles acest fapt după atâtea luni de restricții, dar totuși cu toții ar trebui să ținem cont de faptul că varianta Delta este mult mai contagioasă și răspândirea ei depinde mult mai mult de felul în care noi respectăm aceste măsuri. Pe de altă parte, sigur vedem efectul transmiterii amplificate din vară, unde mobilitatea a fost foarte crescută, unde traficul transfrontalier a fost crescut, ca în fiecare vară, evenimentele de la mare, concertele – toate aceste lucruri au care au predispus la transmiterea amplificată. Cu siguranță, 2.000 este o estimare conservatoare, optimistă, pentru patru săptămâni. Tendința este de dublare, undeva la 7-10 zile. Eu sper ca totuși efectul vaccinării să se vadă măcar în decuplarea dintre numărul de cazuri și numărul de cazuri critice şi decese – aici este cheia, această decuplare între cele două, evoluția celor două numere ar putea să fie, sigur, diferența pe care vacinarea poate s-o aducă comparativ cu valurile precedente”, spune vicepreședintele Comisiei de Sănătate.
Chiar dacă situația este critică, Guvernul a ezitat până acum să anunțe măsuri ferme, cum au făcut alte state Franța, Italia, Grecia, limitându-se la a îndemna populația să se vaccineze, deși în ultima vreme până și aceste îndemnuri parcă s-au mai rărit. Experți din societatea civilă acuză executivul de pasivitate și lipsă de curaj politic.
„S-a ajuns şi la un fenomen de saturaţie. Repetarea la nesfârşit a aceloraşi mesaje, a aceloraşi îndemnuri nu cred că mai aduce un beneficiu suplimentar. În schimb, sancționarea nerespectării măsurilor nonfarmacologice cred că ar fi fost un… sau este în continuare, este ceva de dorit. Cred că aceste lucruri trebuie atrase, trebuie impuse, să zic, cu fermitate mai mare. Acum am văzut personal în spații închise lipsa de respectare a acestor măsuri, în mijloacele de transport, în magazine. Lumea nu consideră că mai e un pericol nepurtarea măștii şi este un lucru îngrijorător, pentru că acum am învățat mai multe despre acest virus, ştim că, de fapt, puțini dintre cei infectați infectează la rândul lor, în schimb o fac într-un mod foarte, foarte puternic.
Adică purtarea măștii și mai ales a măștilor de calitate, FFP2, în spațiile închise este un instrument foarte, foarte bun, foarte valoros. Ventilarea spațiilor închise… Este un ordin de ministru la Ministerul Sănătății în lucru pentru stabilirea unor limite de dioxid de carbon, de exemplu, în spațiile închise, care vor trebui verificate și vor trebui respectate prin adecvarea ventilaţiei pentru acest lucru, pentru că este foarte important să prevenim transmiterea amplificată în spațiile închise intens circulate, intens populate și aici vorbesc, sigur, și de scoli și de marile magazine, de toate spațiile închise.
De asemenea, există un proiect de lege, pe care o să-l depunem în regim de urgenţă curând, de scutire de TVA a măştilor FFP2, a măştilor performante, pentru a le accesibiliza. Odată cu îndemnul de a le purtate, de a ne proteja pe noi înșine și pe cei din jurul nostru, trebuie să punem și aceste instrumente la dispoziție, să facilităm, practic, aceste îndemnuri”.
Întrebată ce ne facem cu vaccinarea propriu-zisă, pentru că, școala, de exemplu, începe în două săptămâni.
„Nu, nu cred în obligativitatea vaccinului. Cred că este un instrument de antagonizare introducerea obligației. Eu cred în convingerea tuturor de beneficiile vaccinării. Chiar dacă durează mai mult, chiar dacă o facem trecând prin lucruri mai grele, nu cred că e un precedent sănătos pentru o societate, care oricum este supusă unor presiuni introducerea obligativității vaccinării. În schimb, condiționarea prezenței în aglomerații, cum sunt clasele noastre suprapopulate, clasele noastre cu foarte mulți elevi, măcar de testare, este cred un lucru foarte responsabil. Nu, nu cred că într-o plină pandemie, cu rate de incidență care, practic, vedem și noi cum cresc de la o zi la alta, cu atât mai mult cu cât acum știm, cum spuneam, mult mai multe despre acest virus, știm că, practic, contagiozitatea maximă este în perioada asimptomatică, adică nu ne putem baza pe această autocenzură a fiecăruia dintre noi că atunci când simțim simptome de boală să ne ferim, să ne izolăm. Este târziu. Până atunci am fi putut transmite virusul multor altor persoane. De aceea, cred că testarea este element, dacă vreţi, de igienă socială pentru cei care activează în școli, în unități sanitare, în locuri în care contactul uman este foarte, foarte intens. Nu cred că e cineva care să refuze totuşi şi testarea. Vaccinarea e un proces, creşterea ratei de vaccinare în societatea românească este un proces însă de durată, dar care nu poate fi impus”, a menționat Adrian Wiener
De ce românii nu sunt obligaţi să se vaccineze? De ce în alte state funcționează această chestiune, sigur cu protestele de rigoare, cu acțiuni în instanţă, dar este o decizie luată.
Adrian Wiener crede că „ar antagoniza, ar îndepărta, ar diviza și mai mult o societate, care oricum este fragilă și predispusă la a considera aceste măsuri ca fiind o dictatură medicală, vedem discursuri extremiste care ar întări, practic, ar da muniție, să zicem, celor care vor să ducă, să țină societatea românească în lanțuri, în lanţurile ignoranţei și ale inabilității de a funcţiona firesc. Eu cred, pe de altă parte, că datorită faptului că într-adevăr vaccinul oferă în mult mai mică măsură protecție față de transmiterea bolii, decât o făcea la varianta anterioară, pentru Delta acest grad este undeva între 40 și 60%. Vorbim mai degrabă de beneficiile individuale pe care vaccinul le aduce fiecăreia dintre persoane, de protecție față de forma severă de boală şi față de deces. În măsura în care prevenirea transmiterii prin vaccinare este mult mai mică decât la varianta precedentă, la Alfa, sigur și acest narativ al obligaţiei scade din argument, scade din putere, este mai puțin…., sunt motive mai puține pentru a o impune cu forța, decât, cum spun, discursul cald şi orizontal cu fiecare cadru didactic, pentru a-l convinge că beneficiul individual pentru pentru el și pentru familia lui este foarte, foarte important./cpodea/ Trebuie să ţinem cont totuşi că copiii, spre deosebire de ceea ce știam în valurile precedente, totuși școala și copiii sunt vectori de boală puternici, constanți. Cu cât vârsta este mai mică, cu atât posibilitatea de a transmite – sigur, fac forme asimptomatice în marea majoritate în continuare – dar transmiterea virusului este o realitate și trebuie să ținem cont de acest lucru. Şcoala nu este nici pe departe un lucru, dacă vreți, steril din acest acest punct de vedere, ci, după cum am observat și în alte state, este o scenă de transmitere a acestui virus și de aceea respectarea condițiilor – ventilarea, măștile – este foarte, foarte importantă”.
Adrian Wiener a vorbit și despre situația certificatelor false de vaccinare care au fost descoperite în ultima vreme.
„Este un fenomen îngrijorător. Este la mica corupţie, la inabilitatea noastră, dacă vreți, a celor responsabili, de a înțelege că facem un rău uriaş. Uriaș în sensul că decredibilizăm, practic, și vaccinarea, în măsura în care la noi, proporția celor „vaccinați”, fals vaccinați, înregistrată în rândul celor cu forme severe și chiar a deceselor, din păcate, tinde să fie mai mare decât în celelalte țări. Este un fenomen, dacă vreți, destul de extins din ce am înțeles şi eu, din ce am vorbit în rest cu cei din sistem și trebuie să se oprească, trebuie să se oprească definitiv, pentru că facem doar rău. Practic, le conoferim un cec în alb persoanelor care nu s-au vaccinat, le oferim acest instrument care, practic, a fost destinat inițial mobilității și siguranței noastre, a tuturor, îl transformăm în ceva trivial, poate pentru câțiva lei. Era de aşteptat oarecum și ar fi trebuit să fim foarte atenți la acest fenomen, dar cred că poate fi combătut și, mă rog, trebuie sancționat foarte sever. Nu este vorba doar de fals și uz de fals, cum spun, ci este vorba, practic, de decredibilizare a procesului vaccinării, cu care ne luptăm de atâtea luni de zile în România, de a-l acredita ca fiind ceva firesc, sigur, care salvează vieţi”, a conchis Adrian Wiener.