În localitatea Sânmartin din judeţul Bihor, într-o parcare amenajată pe marginea drumului, au fost surprinse în flagrant, de un echipaj al Poliţiei Sânmartin, care patrula în zonă, 2 persoane în timp ce abandonau deşeurile pe spaţiul verde din autorurismul cu care circulau. Ca urmarea faptei comise, autoturismul, cu care circula cuplul respectiv, a fost confiscat.
Ce au făcut polițiștii în momentul constatării faptei?
Când cele 2 persoane au fost prinse în flagrant, poliţiştii au anunţat comisarii Gărzii de Mediu, i-au amendat pe soţi și au confiscat autoturismul.
Autoturismul confiscat este al patrulea vehicul indisponibilizat de comisarii Gărzii de Mediu pentru astfel de fapte, în ultimii 2 ani.
Ce sancțiuni sunt stabilite în legislația specifică pentru abandonarea deșeurilor în locuri nepermise?
Șeful Gărzii de Mediu Bihor, Sever Şerbănescu, potrivit adevarul.ro, informează publicul că potrivit „Legii 92/2021 privind regimul deşeurilor”:
- “Sancţiunile prevăzute în actul legislativ menționat sunt cuprinse între 10.000 şi 20.000 lei pentru abandonarea/depozitarea deşeurilor în locuri nepermise”.
- “În cazul în care fapta suprinsă în flagrant se dispune ca măsură complementară şi confiscarea mijlocului de transport din care a fost abandonate deşeurile”.
Cum au fost prinse persoanele care au aruncat propriile deșeuri pe spațiul verde?
Conform adevarul.ro, persoanele vinovate au fost identificate cu ajutorul camerelor de supraveghere achiziţionate de CJ Bihor şi puse la dispoziţia Inspectoratului de Poliţie Judeţean şi a Gărzii de Mediu, care permit identificarea persoanelor şi a autovehiculelor, inclusiv pe timp de noapte sau în condiţii meteo nefavorabile. Cu aceste camere de supraveghere sunt monitorizate atât drumurile judeţene cât şi parcările de pe drumurile naţionale din judeţul Bihor.
În acest sens au fost montate 9 camere de supraveghere video, în 5 parcări unde se aruncă cel mai frecvent deşeuri.
Ce avertizează Consiliul Judeţean Bihor
De altfel, și Consiliul Judeţean Bihor atrage atenţia că astfel de acţiuni „au caracater permanent, dispozitivele fiind amplasate aleatoriu în parcări de pe drumurile judeţene, fie la sesizarea autorităţilor locale, fie în urma observaţiilor agenţilor de poliţie din teren”, pentru a descuraja persoanele care depozitează deşeuri în locuri nepermise.
Care este cuantumul amenzilor date în ultima perioadă?
Important este de precizat faptul că Garda de Mediu Bihor, prin comisarii săi, a aplicat amenzi în valoare totală de 70.000 lei unor persoane care au fost prinse abandonând deşeuri în parcările de pe marginile şoselelor. Și asta doar în ultima lună!