Talibanii au cucerit șase orașe mari din Afganistan. De teamă că nu se vor opri aici, președintele Biden a decis să facă un nou demers diplomatic în încercarea de a-i determina pe talibani să pună capăt ofensivei fulgerătoare din Afganistan.
Washingtonul și-a trimis unul dintre cei mai importanți emisari în regiune pentru discuții cu reprezentanții insurgenților la Doha, capitala Qatarului.
În următoarele zile, Zalmay Khalilzad va încerca să pună presiune asupra talibanilor pentru a obține un acord de încetare a focului. În același timp, Casa Albă își apără decizia privind retragerea militară din această țară, ce se va încheia în mai puțin de trei săptămâni.
Casa Albă își apără decizia privind retragerea militară
Pentru președintele american, Joe Biden, principalul obiectiv al intervenției declanșate după atentatele din 11 septembrie 2001 a fost atins de mai mult timp, acela ca organizația teroristă Al Qaeda să fie neutralizată.
Afganii trebuie să își apăre țara, fiind lupta lor
Președintele afirma recent că dacă armata americană ar mai duce un an de luptă în Afganistan ar trebui de fapt să rămână acolo definitiv. Iar purtătorul de cuvânt al Pentagonului a spus ieri că afganii trebuie să își apăre țara, fiind lupta lor.
Biden spune că pentru moment vor continua într-un ritm susținut raidurile aeriene americane în sprijinul forțelor guvernamentale. După 31 august, data încheierii retragerii, nu se va interveni decât în cazul unei amenințări teroriste grave pentru securitatea Statelor Unite.
Costul politic al revenirii trupelor americane în țara asiatică va fi mult mai ridicat
Analiști citați de France Presse cred că și în cazul celui mai grav scenariu, cel în care talibanii vor prelua controlul total al ţării, nu se va schimba estimarea Washington-ului potrivit căreia costul politic al revenirii trupelor americane în țara asiatică va fi mult mai ridicat decât cel al retragerii actuale.