După doi ani în care pandemia a stopat acest eveniment mult așteptat, lucrurile au revenit la normal. În curând, va începe cel mai mare show aerian din România, Bucharest International Air Show & General Aviation Exhibition (BIAS), ediția a XII-a.
Va fi dedicat primei femei parașutist din România
Evenimentul mult așteptat de fanii de senzații tari va avea loc pe data de 3 septembrie 2022, la Aeroportul Internaţional Bucureşti Băneasa–Aurel Vlaicu și ROMAERO. Anul acesta va fi deosebit întrucât va fi dedicat Smarandei Brăescu, prima femeie parașutist din România.
Dar și celebrării a 110 ani de la înființarea Aeroportului Băneasa. Organizatorii sunt Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti, Forțele Aeriene Române, Aeroclubul României, ROMAERO, ROMATSA și Clubul Sportiv AIBO.
Cine a fost Smaranda Brăescu
Numită „Regina Înălţimilor‟, Smaranda Brăescu a fost apreciată de întreaga lume pentru curajul de care a dat dovadă, ea fiind campioană europeană şi mondială la paraşutism, titlu obținut în mai 1932.
Atunci a sărit folosind o parașută construită în România, de la înălţimea de 7.400 de metri, cu durata de 25 de minute. A văzut pentru prima dată un avion la 15 ani și acel moment i-a schimbat viața pentru totdeauna.
În anul 1929 a obținut brevetul internaţional de paraşutistă “Hainecke” de la cunoscuta firmă “Schroeder & Co” din Berlin. Ulterior, a urmat cursurile Şcolii civile de pilotaj la firma Curtiss-Wright pe aeroportul Roosevelt Field, unde a primit și brevetul de pilot pentru avioane de turism ale SUA.
Înmormântată de două călugărițe
Smaranda a primit în anul 132 distincția Crucea de aur a virtuții aeronautice de la regele Carol al II-lea, dar și multe alte distincții din partea altor personalități politice. În perioada celui de-al doilea Război Mondial ea a făcut parte din escadrila sanitară și a transportat răniți, personal medical și medicamente.
În anul 1946, pilotul a semnat un protest împotriva trucării alegerilor câștigate de comuniști. A urmat o anchetă, Smaranda s-a ascuns, dar a fost condamnată la doi ani de închisoare în lipsă.
Din nefericire, corpul său este cuprins de reumatism, apoi de o boală incurabilă. Se stinge din viață pe 2 februarie 1948 și este înmormântată creștinește de două călugărițe.
Sursă foto: adevărul