Ceaiul de pătrunjel livrează numeroase beneficii importante pentru sănătate, este ușor de preparat și ieftin.
Realizat prin infuzarea plantei proaspete sau uscate într-o cană de apă fierbinte, ceaiul de pătrunjel poate furniza nutrienți și antioxidanți esențiali pentru sănătate. În plus, este ușor de preparat, rentabil și delicios, ceea ce îl recomandă în orice dietă sănătoasă.
Bogat în antioxidanți
Pătrunjelul este o sursă excelentă de antioxidanți, compuși puternici care ajută la apărarea celulelor împotriva deteriorării de către moleculele potențial dăunătoare. Se crede că antioxidanții joacă un rol central în sănătate, unele cercetări indicând că aceștia pot îmbunătăți protecția împotriva unor afecțiuni cronice precum bolile de inimă, diabetul și cancerul.
Totodată, pătrunjelul este o sursă bună de flavonoide, carotenoide, vitamina E și vitamina C. 15 grame de plantă oferă aproape 20 mg de vitamina C, ceea ce reprezintă aproximativ 22% din valoarea zilnică recomandată.
Vitamina C este o vitamină hidrosolubilă importantă care acționează, de asemenea, ca un antioxidant și joacă un rol esențial în prevenirea bolilor, protejând împotriva infecțiilor, cum ar fi pneumonia și răceala comună. Totodată, este implicată în sinteza colagenului – o proteină care se găsește în piele, oase, mușchi, articulații, tendoane și alte părți ale corpului.
De asemenea, vitamina C este necesară pentru vindecarea rănilor, absorbția nutrienților și formarea oaselor. Astfel, adăugarea pătrunjelului sau a ceaiului de pătrunjel în dieta dumneavoastră vă poate ajuta să vă atingeți necesarul de vitamina C, menținându-vă sănătoși.
Ajută la prevenirea pietrelor la rinichi
Pietrele la rinichi sunt depozite minerale dure care se formează în rinichi și provoacă dureri puternice și ascuțite în spate, în lateral și în stomac. Cercetări de dată recentă indică faptul că pătrunjelul ar putea ajuta la prevenirea pietrelor la rinichi, prin creșterea volumului de urină, scăderea excreției urinare de calciu și creșterea acidității urinei. Pătrunjelul acționează ca un diuretic natural, ceea ce poate crește urinarea și poate preveni formarea pietrelor la rinichi.
Totodată, în multe părți ale lumii, cum ar fi Turcia, pătrunjelul este folosit ca o modalitate naturală de apietre la rinichi ajuta la scăderea nivelului de zahăr din sânge. Studii recente au confirmat că ceaiul de pătrunjel poate avea proprietăți antidiabetice și ar putea ajuta la susținerea unui mai bun control al zahărului din sânge.
Ușor de preparat și delicios
Ceaiul de pătrunjel este liniștitor, plăcut la gust și poate fi preparat rapid și simplu.
Începeți prin a fierbe o cană (250 ml) de apă într-un vas mic. Apoi, pregătiți pătrunjelul spălând un sfert de ceașcă (15 grame) de pătrunjel proaspăt și mărunțindu-l. Alternativ, puteți folosi două linguri (1 gram) de pătrunjel uscat. După ce apa a clocotit, adăugați pătrunjelul uscat sau proaspăt pe fundul unei cești și turnați apa peste el, lăsându-l să se infuzeze, acoperit, timp de 5-10 minute. La final, folosiți o strecurătoare cu ochiuri pentru a îndepărta frunzele de pătrunjel înainte de a bea băutura fierbinte.
Ceaiul de pătrunjel poate fi consumat ca atare sau îndulcit cu puțină miere sau zahăr. Puteți adăuga și câteva picături de suc de lămâie.
Deși pătrunjelul și ceaiul de pătrunjel sunt asociate cu mai multe beneficii, există și potențialele efecte secundare. Nu este recomandat în cantități mari femeilor însărcinate și persoanelor care urmează tratamente cu anticoagulante sau diuretice.