Economic

Benzina și motorina se scumpesc. Explicațiile analiștilor

foto: euronews.com
FOTO: euronews.com

După ce a stagnat, prețul petrolului crește din nou până la 84 de dolari pe baril. Doar săptămâna trecută a crescut cu 3,9%, principalul motiv pentru care stațiile peco au afișat un preț mai mare pentru carburanți, din păcate, scumpirile nu se vor opri curând, au anunțat analiștii.

Astăzi, 01 august, șoferii pot alimenta cu 6,79 lei/litru pentru benzină standard la stațiile Lukoil, mai mult cu 4 bani față de prețul raportat ieri.

Motivul pentru care benzina și motorina se vor scumpi

În rest, stațiile peco afișează prețuri cuprinse între 6,8 și 7,03 lei/litru, în timp ce pentru gama premium șoferii plătesc între 7,34 și 7,68 lei/litru. Dacă pentru benzină lucrurile sunt clare, în ceea ce privește prețul motorinei, cea mai ieftină se găsește astăzi tot la stațiile Lukoil din Capitală, unde este comercializată cu 6,83 lei, mai mult cu 5 bani/litru.

Motorina standard poate fi achiziționată la restul stațiilor peco de la  6, 85 până la 7,01 lei/litru, iar cea premium poate ajunge și până la 7,52 de lei/litru. Explicația pentru care prețurile au urcat și vor continua să crească în perioada următoare ne este oferită de analiștii CNN, aceștia precizează că în primul rând de vină este producția scăzută.

Potrivit ultimelor estimări, cererea globală va crește cu 2,2 milioane de barili pe zi, de altfel un nivel record. Pe de altă parte, producția va crește cu cel mult 1, 5 milioane de barili pe zi.

Al doilea motiv înaintat de analiști constă în faptul că principalii producători și comercianți de petrol fac speculă pe seama consolidării economice a Statelor Unite și continentului european. Prin urmare, cererea tot mai mare a statelor de pe aceste continente face ca prețul petrolului să crească.

Ce sunt cotațiile internaționale Platts

De exemplu, peste Ocean, prețul benzinei a crescut cu 4% doar în utlima săptămână. A treia explicație pentru care prețul petrolului va crește are legătură cu încetinirea economiei chineze. Inițial, s-a crezut că atât economia cât și industria Chinei vor avea nevoie de o cantitate uriașă de țiței, dar realitatea a fost potrivnică estimărilor făcute de analiști.

Prețul motorinei și benzinei au o evoluție similară cu cea a cotațiilor internaționale Platts, însă la o distanță de câteva zile. Aspect iterat de Consiliul Concurenței în urma unui studiu prin care au fost analizate modurile în care fluctuațiile cotațiilor afectează prețurile de la pompă.

Cotația Platts este definită ca un preț de referință internațional practicat pe piața carburanților, influențat fiind de cerere, ofertă și tranzacțiile realizate între principalii jucători de pe piața angro a combustibililor. Totodată, cotațiile nu sunt date publice și, în plus, nu evoluează similar cu prețurile barilului de petrol.

Prin urmare, când valoarea de referință Platts pentru benzină și motorină crește, se majorează și prețul carburanților la pompă, același lucru se întâmplă și când cotațiile internaționale Platts scad, potrviti Romania TV.