Lifestyle

Beneficiile uluitoare ale unui condiment. Ce afecțiuni poate trata. Efectul la care nimeni nu s-ar fi așteptat

Beneficiile uluitoare ale unui condiment. Ce afecțiuni poate trata. Efectul la care nimeni nu s-ar fi așteptat

Beneficiile uluitoare ale unui condiment. Ce afecțiuni poate trata. Efectul la care nimeni nu s-ar fi așteptat

Turmericul poarta denumirea științifica de Curcuma longa ș9i este o specie de curcuma, cunoscută de asemenea sub numele de “șofran indian”. Acest condiment cu un gust atat de special nu este extraordinar doar în preparatele culinare. Pe lângă aroma sa puternica, turmericul se mai distinge și prin nenumăratele sale proprietăți benefice pentru sănatate.

Turmericul este aliatul oamenilor împotriva cancerului de colon. Singurul tip de cancer care poate fi ameliorat de alimentația zilnică este cancerul colorectal.

Substanța activă din turmeric, cucurmina, poate programa celulele canceroase să se autodistrugă

Recent, cercetătorii medicali de la Department of Surgery, Dalhousie University, Halifax (Canada) au descoperit că substanța activă din turmeric, cucurmina, poate programa celulele canceroase să se autodistrugă.

În timpul analizelor din laborator, specialiștii sanitari au testat trei tipuri de celule din cancerul de colon: p53(+/+), p53(-/-) HCT-116 și p53 HT-29. Cercetările din laborator au demonstrat că, în prezența turmericului, celulele canceroase suferă un anumit proces chimic. Transformarea se numește fosforilare, care alterează funcția și activitatea anumitor enzime, potrivit Capital.

Turmericul are o multitudine de efecte pozitive asupra organismului uman

Beneficiile turmericului

  • Protejează inima

Acest condiment indian poate proteja organismul uman împotriva bolilor cardiovasculare, precum cardiomiopatia sau aritmia.

De asemenea, turmericul îmbunătătește circulația sangvină prevenind formarea cheagurilor de sânge.

  • Reduce riscurile apariției bolilor de piele

Turmericul neutralizează radicalii liberi și previne deteriorarea celulelor pielii, astfel procesul de absorbție al colagenului este îmbunătățit.

De asemenea, șofranul indian poate ajuta la ameliorarea psoriazisul, dermatitei și acneei.

  • Reglează nivelul de zahăr din sânge

Turmericul reduce nivelul de glucoză din sânge, iar suplimentele medicale din acest condiment indian sunt recomandate pentru prevenirea apariția diabetului de tip 2.

  • Reduce colesterolul din corpul nostru

De asemenea, consumul regulat de turmeric reduce colesterol „rău” LDL din organismul nostru.

  • Turmericul, folosit și pentru cosmetice

Turmericul sau şofranul indian este o plantă cultivată pe continentul asiatic, în special în India şi în Indonezia. Culoarea specifică a acestei mirodenii este portocaliul intens.

Mirosul şi aroma sa sunt puternice, asemănătoare ghimbirului. În trecut, oamenii foloseau șofranul indian în prepararea diverselor leacuri medicale, dar şi pentru cosmetice.

Cum poate fi utilizat turmericul?

  • Turmericul este cel care dă culoarea galbenă specifică, precum și aroma inconfundabilă. În afară de faimoasa pudră curry (amestec de condimente, printre care și turmeric), poate fi regăsit în diverse tipuri de produse lactate, precum brânza sau iaurtul, dar și în înghețată, cereale, sosuri, biscuiți, prăjituri, sucuri de portocale.
  • Turmericul este utilizat ca plantă medicinală, sub formă de tincturi și ceaiuri, recomandat pentru completarea tratamentului în cazul unor afecțiuni precum artrita reumatoidă, conjunctivita, infecțiile urinare, tulburările digestive și de menstruație. Totodată, la indicațiile medicului, poate fi folosit sub formă de capsule sau tablete, ca supliment alimentar.
  • Turmericul este foarte apreciat și în industria cosmetică, el fiind unul dintre ingredientele naturale regăsite în diverse tipuri de creme, măști de față, uleiuri pentru corp, parfumuri. De asemenea, este un foarte bun colorant, utilizat în industria alimentară, dar și în cea textilă.