Beneficiile uimitoare ale ZMEUREI. Cunoscută de sute de ani pentru proprietăţile ei tonifiante, zmeura este slab calorică, fiind utilă celor celor care doresc să slăbească.
Zmeura este o bună sursă de mangan. Nu duce lipsă nici de fier, fapt care o face interesantă pentru cei care nu consumă carne, cu atât mai mult cu cât conţine şi o cantitate apreciabilă de vitamina C, care contribuie la asimilarea fierului. În plus, conţine potasiu, calciu şi magneziu.
Este stomahică, tonică, depurativă, diuretică, laxativă, revigorantă, stârneşte pofta de mâncare şi este eficientă împotriva asteniei, a dispepsiilor, a dermatozelor, reumatismului, gutei, constipaţiei, e indicată temperamentelor biliare.
Avantaje pentru sănătate
Protectoare. Zmeura este alimentul care conţine cel mai mult acid elagic (antioxidant polifenolic):1 g de extract uscat de zmeură conţine 1, 5 mg. Acest acid este recunoscut pentru proprietăţile sale intainflamatorii şi anticancerigene. Este o substanţă stabilă, rezistentă la căldură şi la îngheţ. Se regăseşte atât în zmeura proaspătă, cât şi în dulceaţă şi în fructele congelate. Zmera acţionează ca un antibiotic natural.
Deţine antioxidanţi. Zmeura conţine antocianine, un tip de flavonoide care conferă fructului pigmenţi roşii şi negri. La fel ca mulţi alţi compuşi fenolici din vegetale, antocianinele au proprietăţi antioxidante considerabile şi neutralizeză radicalii liberi din organism, prevenind apariţia mai multor maladii: cancere, boli cardiovasculare şi alte afecţiuni cronice, potrivit descopera.ro.
Utilă în reumatism
Zmeura este recomandată în caz de patologii reumatismale datorită conţinutului mare de acid salicilic, acid malic, citric şi vitamina C.
Accelerează tranzitul intestinal
Fibrele şi sâmburaşii din zmeură accelerează tranzitul intestinal, combătând constipaţia şi aciditatea gastrică.
Beneficii nutriţionale
Zmeura este săţioasă, 90 g de fruct acoperind 15% din necesarul zilnic de vitamina B9.
- 54 kcal
- 1, 2 g proteine
- 0, 6 g lipide
- 12 g lucide
- 6, 5 g fibre
- Index glicemic: 25