Lifestyle

Beneficiile miraculoase ale socului. Efecte nebănuite ale renumitei plante

Beneficiile miraculoase ale socului. Efecte nebănuite ale renumitei plante

Socul este o plantă medicinală populară, cu flori albe și aromă dulce înțepătoare. Vracii foloseau socul ca leac medicinal pentru proprietățile sale laxative, sudorifice, antiinflamatoare și dezinfectante. Mai mult, floarea de soc era considerată medicamentul antiviral numărul unu. În știința modernă studii realizate în mai multe țări, au scos în evidență proprietățile medicinale ale socului.

Beneficiile miraculoase ale socului. Efecte nebănuite ale renumitei plante

Proprietățile terapeutice ale socului au un efect extraordinar împotriva multor afecțiuni. Florile și fructele sunt eficiente în tratarea bolilor degenerative, sunt eficiente în activarea sistemului imunitar. Socul calmează tusea și iritația căilor respiratorii, dar este folosit în combaterea rinitei, laringitei, faringitei sau bronșitei, protejează împotriva virușilor gripali.

Datorită efectului său antiseptic, ceaiul de soc este recomandat pentru reglarea tranzitului intestinal, eliminarea bacteriilor dăunătoare. Florile de soc ajută la scăderea trigliceridelor din sânge, precum și a nivelului de colesterol. Fructele pot fi consumate și pentru ameliorarea constipației, însă aici este nevoie de prudență. Ce nu știu românii este că din fructele mici și bine coapte se poate face dulceață.

Proprietățile terapeutice ale socului au un efect extraordinar împotriva multor afecțiuni

Florile de soc se folosesc cu succes în curele de detoxifiere a organismului și înlăturarea problemelor renale, mai ales în cazul litiazei renale sau a nisipului la rinichi. Având efect diuretic și sudorific contribuie la eliminarea apei și a toxinelor din organism, diminuează aspectul pielii de coajă de portocală. Este eficient în afecțiunile reumatice și artrită, alină durerile de încheieturi, previne apariția varicelor.

Socul poate fi consumat sub formă de ceai, infuzie, cataplasmă, sirop, dulceață, cidru, tincturi sau suplimente alimentare.

În luna mai și iunie, oamenii se pot bucura de perioada în care putem savura sucurile naturale, proaspete, preparate acasă, precum inegalabila socată. Dacă vrei să te bucuri de gustul savuros al său, iată rețeta mai jos:

Ingrediente necesare pentru socată:

  • 3 l apă
  • 3 buc. lămâi
  • 150 gr flori de soc
  • 300 gr zahăr
  • 75 ml suc de lămâie

Mod de preparare:

Tijele verzi ale florilor de soc trebuie rupte. Pune cele 3 lămâi într-un castron cu apă, iar apoi adaugă 2 linguriţe de bicarbonat. Amestecă foarte bine şi lasă lămâile să stea acolo pentru 12-15 minute. La final, clăteşte-le foarte bine. După aceea, taie cele două lămâi în felii subţiri, pentru a te asigura că acestea îşi vor lăsa aroma.

Vei avea nevoie de un borcan de 4 litri. Înainte să adaugi ingredientele, pune prima dată zahărul şi sucul de lămâie stors. Adaugă şi un pic de apă pentru a amesteca zahărul foarte bine, până ce se va dizolva. La final, pune florile de soc, adaugă restul de apă şi apoi feliile de lămâie tăiată. După aceea, pune şi siropul de zahăr şi suc de lămâie.

În cazul în care doreşti să grăbeşti procesul de fermentare, poţi să pui drojdie și câteva stafide. Este nevoie de un gram de drojdie la un litru de apă. Aşază borcanul cu socată într-un loc însorit, aşa că poţi alege pervazul unei ferestre sau chiar pe balcon. Asigură-te că razele soarelui încălzesc borcanul, pentru a te asigura că are loc procesul de fermentare.

Borcanul trebuie să fie acoperit cu o farfurioară. Nu îl închide ermetic deoarece se vor forma gaze rezultate în urma procesului de fermentare şi acestea trebuie să iasă afară din borcan. În 2-3 zile, socata ar trebui să fie gata. Dacă vrei să o faci mai dulce, mărește cantitatea de zahăr. După preparare, strecoară sucul şi pune-l la frigider. Ai grijă să nu strângi capacul sticlelor deoarece socata încă mai fermentează, potrivit DC News.