Lifestyle

Beneficiile dușului cu apă rece. Ce este adevăr și ce este mit?

Beneficiile dușului cu apă rece. Ce este adevăr și ce este mit?

Dușul cu apă rece te face să slăbești? Este bun pentru circulație? Și pentru sistemul imunitar? Îmbunătățește depresia și anxietatea? Există multe teorii despre beneficiile pentru sănătate ale dușurilor și băilor reci, multe dintre ele fără prea multă bază științifică. Negăm și confirmăm unele dintre ele.

Apa rece îmbunătățește circulația. Adevăr.

Apa rece determină vasoconstricție, care crește tonusul venos, care este presiunea exercitată de sânge pe pereții venelor. În acest fel, sângele curge mai ușor către inimă. Dacă acest efect este combinat cu opusul, adică vasodilatația, efectul este și mai mare. Astfel, pentru a favoriza circulatia este indicat sa facem dusuri cu apa rece, dar cu atat mai mult daca combinam dusurile cu apa rece cu dusurile cu apa calda, efectul va fi si mai mare. Ceea ce nu este recomandat in nici un caz sunt dusurile doar cu apa foarte fierbinte.

Ne ajută să ne lămurim dimineața. Adevăr.

A face un duș rece dimineața ne umple de vitalitate și este un excelent stimulent de dimineață. Atât de mult încât nu vei avea nevoie de prima cafea de dimineață pentru a te simți limpede. Acest lucru se datorează faptului că contactul pielii cu frigul este interpretat de creier ca un „pericol iminent”, care provoacă secreția de norepinefrină și dopamină și activează sistemul de alertă, eliberându-ne dintr-o lovitură. Efectul este atât de puternic încât nu este recomandat să-l faci noaptea, astfel încât să nu interfereze cu somnul și, de asemenea, în rândul persoanelor cu probleme cardiace.

Îmbunătățește stresul, anxietatea și depresia. Posibil

După cum tocmai am menționat, dușurile reci provoacă o reacție puternică la stres în organism. Din acest motiv, unii experți consideră că, dacă o facem în mod continuu, organismul devine mai eficient în a face față (o tolerăm mai bine) și cu anxietatea care o însoțește de obicei.

În plus, se crede că apa rece de pe piele determină creierul să primească un număr mare de impulsuri electrice de la terminațiile nervoase periferice, care pot avea un efect antidepresiv. La fel se întâmplă și cu neurotransmițătorii despre care am vorbit mai înainte (norepinefrina și dopamina), care au un efect direct asupra motivației, grav afectați la persoanele cu depresie.

Cu toate acestea, momentan acestea sunt doar teorii, deoarece nu există studii sau studii care să confirme că dușurile reci ameliorează depresia.

Întărește sistemul imunitar. Adevăr.

Deși pare, nu este o legendă urbană, deoarece mai mult de un studiu a colaborat de când dușurile reci, cel puțin timp de o lună, îmbunătățesc răspunsul imunitar al organismului. Una dintre ele, care a avut loc în Olanda în 2016 și a fost publicată în revista PLOS One, a observat un grup de peste 3.000 de oameni care au trebuit să facă duș 30 de zile la rând cu apă timp de 30, 60 sau 90 de secunde. Prima concluzie a studiului a fost că cei care au făcut duș cu apă rece – indiferent de oră – și-au redus absenteismul de la serviciu pe motiv de boală cu 29%, comparativ cu grupul care nu a făcut-o.

Una dintre explicațiile acestui efect poate fi aceea că frigul îngustează vasele de sânge din exteriorul corpului -piele- și favorizează fluxul către țesuturi și organe și îmbunătățește eficiența sistemului limfatic, care este responsabil cu transportul deșeurilor și combaterea infecțiilor.

Ajută la pierderea în greutate. Nu este dovedit.

Frigul extern determină corpul nostru să genereze mai multă căldură pentru a menține temperatura corpului. Adică ardem mai multe calorii în contact cu frigul. Unele teorii cred chiar că dușurile reci ajută la transformarea grăsimii „albe” – cu atât mai puțin sănătoase – în grăsimi „maronii” – active și mai sănătoase din punct de vedere metabolic – deoarece este tipul de grăsime pe care o ardem pentru a tremura. Cu toate acestea, deși această teorie are o bază științifică, nu a fost dovedită și pare puțin probabil să fie așa în practică, deoarece nu este același lucru să fii expus la frig pentru o perioadă lungă de timp decât în ​​timpul unui duș, ceea ce este de obicei foarte scurt.. Efectele, dacă ar fi produse, ar fi aproape imperceptibile.

Ajută la refacerea mușchilor. Adevărat

Sunt mulți sportivi care, după un antrenament greu, apelează la dușuri reci pentru că susțin că îi ajută să se recupereze. Și se pare că, în acest caz, acesta este și cazul. Apa rece favorizează circulația, iar prin accelerarea circulației, metabolismul aminoacizilor este accelerat și recuperarea în caz de pauze sau leziuni este accelerată. Acest efect este mai mare dacă alternăm apă caldă și rece. Ceea ce nu este adevărat este că apa rece promovează dezvoltarea musculară.

Îmbunătățește pielea. Adevărat

Dacă facem duș cu apă rece în loc de apă caldă, pielea noastră ne va mulțumi. Dar nu este atât de mult pentru că apa rece ajută la regenerarea sau hidratarea pielii, ci pentru că apa foarte fierbinte, atacând uleiurile senescale ale pielii, o usucă și chiar poate favoriza apariția ridurilor premature. Chiar si asa, in acest caz, prudenta e necesară, deoarece, desi este adevarat ca trebuie evitata intotdeauna apa foarte fierbinte, apa rece poate provoca si efecte adverse asupra pielii sensibile sau dermatite.

Înainte de a sări în gol și a începe să faceți duș cu apă rece, este necesar să luați câteva măsuri de precauție. De exemplu, ar trebui să le evitați dacă aveți probleme cu inima sau tiroida și, dacă decideți, faceți acest lucru cu precauție. Cel mai bine este să începi puțin și să răcești treptat apa, astfel încât corpul tău să se obișnuiască cu schimbarea temperaturii. În plus, nu ar trebui să le lungim prea mult, mai ales dacă suntem iarna, întrucât a fi prea frig ar putea avea efectul opus a ceea ce căutăm.