Pentru a ajuta companiile să facă ofere cursuri de specializare angajaților lor, statul intervine și le oferă o sumă de bani incredibilă. Aceste cursuri sunt foarte utile întrucât absolvenții cursurilor de specializare au șanse mai mari de a fi angajați.
În vremurile pe care le trăim, este destul de simplu să ai acces la programe de formare profesională și la acreditări care să ateste competențe specifice.
Se acordă 9.600 de lei
În acest scop, legislatorii au creat o propunere legislativă care încurajează angajații să se dezvolte profesional prin înscrierea la o varietate de cursuri relevante pentru domeniul lor de activitate. Guvernul ajută întreprinderile să își formeze și să își perfecționeze profesional membrii personalului.
Ca urmare, se acordă vouchere pentru cursuri de formare profesională, care au o valoare maximă de 9.600 de lei. Raluca Turcan, deputat PNL, a declarat că Partidul Liberal aflat la guvernare va lansa o inițiativă legislativă pentru a controla derularea programelor de sprijin guvernamental pentru firmele private.
Intenția este ca angajații să participe la programe de formare profesională. Ca urmare, statul va pune la dispoziția angajatorilor bani sub formă de vouchere pe care aceștia să le folosească pentru a plăti serviciile legate de formarea profesională. Legea prevede că orice asistență financiară oferită de stat trebuie să fie în conformitate cu legea și trebuie să fie utilizată pentru organizarea și desfășurarea programelor de formare profesională a adulților.
În limitele bugetului alocat, finanțarea este asigurată atât din bugetul de stat, cât și din surse externe nerambursabile. Acțiunea legislativă este o reacție la cererile lucrătorilor pentru personal înalt calificat și specializat în sectoarele în care lucrează.
Beneficii pentru economie
Voucherele indicate în propunerea de lege reduc cheltuielile de formare pe care companiile trebuie să le plătească din fonduri proprii pentru dezvoltarea profesională a angajaților lor. Campania de formare poate fi realizată intern sau cu ajutorul unor formatori externi calificați.
Raluca Turcan, fost vicepremier, susținea că din întâlnirile cu reprezentanții industriei a reieșit o cerere comună pentru o forță de muncă calificată și specializată.
„Investiția în educație și formare de-a lungul întregii vieți înseamnă angajați mai bine plătiți și valoare adăugată mai mare pentru economia românească. PNL consideră că trecerea accelerată la salarii mai mari și o economie mai performantă depinde fundamental de investiția în pregătirea forței de muncă. Încurajăm astfel antreprenorii să investească în resursele umane ale României, care e cea mai profitabilă investiție pentru economie și pentru societate”, a declarat Raluca Turcan, citată de turnulsfatului.ro.