Liderii din Belarus și Rusia, Vladimir Putin și Alexander Lukașenko, au convenit să desfășoare o grupare regională comună de trupe, a declarat liderul belarus.
Belarus se alătură oficial Rusiei în războiul împotriva Ucrainei. Motivația este halucinantă
Liderii din Belarus și Rusia, Lukașenko și Putin, au convenit să desfășoare o grupare regională comună de trupe.
Președintele Lukașenko spune că motivul îl reprezintă ”nivelul de amenințare”. Exact din acest motiv cele două state Rusia și Belarus vor desfășura ”gruparea statului Uniunii”.
„Din cauza agravării situației la granițele vestice ale statului Uniunii, am convenit să desfășurăm o grupare regională a Federației Ruse și a Republicii Belarus. Totul este în conformitate cu documentele noastre. Dacă nivelul de amenințare ajunge la nivelul actual, așa cum este acum, începem să desfășurăm gruparea statului Uniunii”, a declarat Lukașenko.
„Coloana vertebrală – am vorbit întotdeauna despre acest lucru – a acestei grupări este armata, Forțele Armate ale Republicii Belarus. Trebuie să vă informez că formarea acestei grupări a început. Este în curs de desfășurare de, cred, două zile deja. Ordinul meu a fost dat să începem formarea acestei grupări”, a mai spus președintele belarus, citat de media internațională.
Evoluție fulminantă
Belarus a plasat duminică, 9 octombrie 2022, șase batalioane de soldați (circa 6.000 de oameni) la granița cu Ucraina. Presa a scris că ieri Putin îl presa pe Lukașenko să intre în război alături de Rusia.
Dictatorul rus Vladimir Putin se întâlnește frecvent cu cel din Belarus, Aleksandr Lukașenko, pe care încearcă să-l convingă să se alăture Rusiei în războiul său împotriva Ucrainei, a declarat Vadym Skibitsky, șef adjunct al serviciilor secrete militare ucrainene, scrie The Kyiv Independent.
La data de 4 octombrie a.c., Lukașenko a acuzat Ucraina că a adunat 15.000 de soldați de-a lungul graniței țării cu Belarus, numind mișcarea „o provocare”.
Până acum, regimul lui Lukașenko, potrivit presei, se știa că este cobeligerant în războiul pe scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei. Belarusul a facilitat de-a lungul timpului tranzitul trupelor și vehiculelor militare ruse și permite să fie folosită ca rampă de lansare pentru rachetele rusești împotriva Ucrainei.