Belarus în atenția țărilor vecine. Finlanda, Polonia, Estonia și Leonia cer o reuniune UE.
Șefii diplomațiilor din Finlanda, Polonia, Estonia și Leonia s-au reunit pe 11 august la Riga. Miniștrii de externe propun și susțin convocarea unei reuniuni de urgență cu șefii diplomațiilor statelor Uniunii Europene pentru a analiza criza politică din Belarus.
Mai mult de atât, Polonia s-a oferit să medieze între puterea și opoziția din Belarus. În urma alegerilor prezidențiale câștigate din nou de președintele Aleksandr Lukașenko, opoziția le consideră fraudate.
Aceștia au susținut propunerea unei reuniuni europene transmisă deja reprezentantului diplomației europene, după cum relatează agențiile France Presse și EFE. Mai mult, miniștrii de externe din Letonia și Polonia, state care au frontiere comune cu Belarus, au spus că țările lor sunt dispuse să primească opozanţi belaruși.
Între timp, Svetlana Tihanovskaia, principala contracandidată a lui Lukașenko, a confirmat că s-a refugiat în Lituania pe fondul represaliilor declanșate de regim împotriva mișcării de protest după alegerile prezidențiale. În urma acestor proteste, o persoană și-a pierdut viața și alte zeci au fost reținute, conform RRA.
Tihanovskaia a cerut regimului să cedeze puterea, contestând rezultatele oficiale care l-au dat învingător pe Aleksandr Lukașenko. Acesta a obținut 80% din sufragii, ei fiindu-i acordate doar 10% din voturi de către Comisia Electorală.
Aleksandr Lukașenko deține puterea de mai bine de un sfert de secol. Acesta i-a comparat pe protestatari cu bande criminale și revoluționari periculoși care ar avea susținătorii străini obscuri.