International

Belarus ia calea Rusiei. Situația drepturilor omului în statul lui Alexander Lukașenko este critică

Alexander Lukașenko Sursa foto Universul.net
Sursa foto Universul.net

Potrivit raportului, copiii ar fi amenințați pentru că își exprimă propriile opinii. Situația drepturilor omului în Belarus rămâne dezastruoasă și se înrăutățește, se prezintă în raportorul special al ONU pentru această țară.

Anaïs Marin a avertizat Consiliul ONU pentru Drepturile Omului că regimul liderului belarus, Alexander Lukașenko, curăță în mod deliberat societatea civilă de ultimele voci disidente.

Situația se înrăutățește de la o zi la alta

„Situația rămâne catastrofală. Din păcate, se înrăutățește tot mai mult”, a subliniat ea.

Marin, care se află în funcție de cinci ani, a reamintit Consiliului că l-a alertat în urmă cu doi ani cu privire la „turnura totalitară” luată de Minsk, evidențiată de „disprețul față de viața și demnitatea umană” în timpul represiunii manifestanților pașnici după alegerile prezidențiale trucate din 2020.

Potrivit lui Marin, „lipsa de responsabilitate pentru încălcările drepturilor omului alimentează un climat de teamă în rândul victimelor și al familiilor acestora”.

În declarația sa, Marin a raportat că peste 1.500 de persoane sunt în continuare reținute din motive politice, cu o medie zilnică de 17 arestări arbitrare din 2020.

„Am motive întemeiate să cred că condițiile de detenție sunt înăsprite în mod deliberat pentru cei condamnați din motive politice, prin plasarea lor în celule disciplinare pentru încălcări minore ale regulilor penitenciare”, a declarat ea.

Apărătorii drepturilor omului persecutați în Belarus

Aceasta a adăugat că apărătorii drepturilor omului se confruntă cu persecuții constante și că peste 1.600 de „organizații indezirabile au fost dizolvate cu forța, inclusiv toate sindicatele independente rămase”.

„Acest lucru ilustrează o politică deliberată a statului de a epura spațiul civic de ultimele elemente disidente. Controlul ideologic și măsurile disciplinare restricționează libertatea de opinie și de exprimare”, a continuat ea.

Marin a mai afirmat că mass-media independentă a fost catalogată drept „organizații extremiste”, în timp ce libertatea academică a fost „atacată în mod sistematic”.

Învățământul primar și secundar este, de asemenea, supus unui „control ideologic”, copiii fiind „descurajați să își exprime propriile opinii” și supuși la „amenințări și consecințe” pentru opiniile disidente, conform euronews.com.

Belarusului i s-a oferit imediat cuvântul la Consiliul pentru Drepturile Omului pentru a răspunde, dar niciun reprezentant nu a fost prezent.

Rusia nu respectă drepturile omului în Ucraina 

La jumătatea lunii aprilie a acestui an, guvernul ucrainean a raportat că peste 19 384 de copii au fost deportați în Rusia, iar soarta altor câteva mii rămâne neclară. ONU și organizațiile pentru drepturile omului spun că mulți copii ar fi fost dați spre adopție unor familii rusești.

La 17 martie, Curtea Penală Internațională a emis mandate de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin și al comisarului guvernamental rus pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova, pentru crime de război de transfer ilegal și deportare a copiilor.

Comitetul ONU a declarat că a primit, de asemenea, rapoarte îngrijorătoare privind incitarea la ură rasială și propagarea de stereotipuri rasiste împotriva etnicilor ucraineni, precum și despre presupuse mobilizări forțate și încorporări în armată, atât în cadrul Federației, cât și pe alte teritorii aflate sub controlul efectiv al acesteia. Payandeh a menționat că aceste practici „afectează în mod disproporționat membrii minorităților etnice, inclusiv popoarele indigene”.