Situație fără precedent în Marea Britanie, unde s-a născut primul bebeluș cu informații genetice de la trei persoane diferite. Procedura, numită tratament de donare mitocondrială, presupune să fie luate țesuturi de la o femeie sănătoasă, pentru ca fătul să nu mai prezinte riscurile genetice de boli incurabile cu care se confruntă mama sa.
Altfel spus, tratamentul vrea să asigure că nou-născutul nu este condamnat la o existență dificilă pentru că părinții săi au anumite vulnerabilități de ordin genetic. În termeni simpli, sperma și ovulul părinților biologici sunt combinate cu mitocondriile din ovululele donatoarei. Mitocondriile sunt niște elemente de mare importanță în dezvoltarea și diviziunea celulară. Deși tehnic vorbind, bebelușul are material genetic de la 3 persoane, donatoarea contribuie cu doar 37 de gene. 99,8% din ADN-ul fătului vine în continuare de la părinții săi biologici. Totuși, prezența genelor venite de la o terță persoană îi pot asigura o viață mai sănătoasă și poate că și în alte moduri diferită față de cea pe care ar fi avut-o din doar două materiale genetice.
Ce a determinat acest experiment
Mitocondriile sunt moștenite în întregime de la mamă. Dacă femeia are anumite anomalii la nivelul mitocondriilor, devine foarte posibil să dea mai departe anumite boli, adesea incurabile. Din acest motiv, tratamentul de donare mitocondrială presupune ca fătul rezultat din fertilizare in vitro să moștenească mitocondriile unei femei care nu are predispoziții către astfel de boli. Mai mult decât atât, o femeie vulnerabilă își poate transmite predispoziția către toți urmașii direcți; așadar, ar fi recomandat ca o astfel de mamă care vrea să aibă mai mulți copii să apeleze la procedură de fiecare dată.
Care sunt punctele contra?
Totuși, procedura este încă într-un stadiu incipient. Autoritățile din Marea Britanie au dat deocamdată undă verde pentru 30 astfel de cazuri, conform Aleph News. Dintre acestea, aproximativ 5 au avut deja loc, însă medicii nu vor să dea mai multe informații, pentru a nu face posibilă identificarea bebelușilor care au participat la acest experiment.
În plus, procedura are anumite riscuri cunoscute. Există situații în care mitocondriile anormale nu dispar întru totul – dimpotrivă, ele se înmulțesc în uter, făcând îmbolnăvirea copilului iminentă.
„Motivul pentru care reversia este observată în celulele unor copii născuți în urma procedurilor de TRM, dar nu și în cazul altora, nu este pe deplin înțeles”, a declarat profesorul de genetică reproductivă Dagan Wells. Acesta este profesor la Universitatea din Oxford și unul dintre membrii echipei de cercetare care a elaborat procedura de donare mitocondrială.