Ministerul Sănătății a dat o veste bună. A fost semnat contractul potrivit căruia urmează să fie livrate 130.000 de doze de vaccin hepatitic B. Prima tranșă urmează să ajungă în România până la jumătatea lunii noiembrie.
În acest moment, potrivit informațiilor oferite de Institutul Național de Sănătate Publică, la nivel național există un stoc e aproape 17.500 de doze de vaccin hepatitic B. Procedura de licitație se va finaliza în curând, iar acordul cadru va fi valabil pentru patru ani.
Conform HG nr. 841 / 1995, se fac redistribuiri de doze de vaccin până la soluționarea situației. Numărul mediu lunar de copii beneficiari este de aproximativ 15.000. În acest moment, există în România 64.000 de doze de vaccin hexavalent.
Oferă protecție toată viața
Vaccinul antihepatita B, cunoscut în termeni medicali ca și vaccin antihepatitic B este singura modalitate prin care se poate preveni apariția hepatitei B și face parte din schema obligatorie de vaccinare la naștere. Vaccinul se administrează bebelușilor în primele 24 de ore de la naștere, cu rapel la o lună, două luni și la 12 luni după prima injecţie.
Specialiștii recomandă ca persoanele care nu sunt vaccinate împotriva hepatitei B să îl facă neapărat, ca și cei care călătoresc în țări cu risc crescut de îmbolnăvire. După ce schema a fost administrată, puteți fi liniștiți pentru că are valabilitate nelimitată, oferind protecție toată viața.
Cum se transmite virusul hepatic B
Hepatita B se transmite prin contact sexual neprotejat, folosirea în comun a obiectelor de igienă personală, folosirea acelor nesterile, transfuzii de sânge, contact cu salivă, lacrimi, secreții vaginale, de la mamă la făt. Un grad de risc îl prezintă persoanele homosexuale, dar și cei care-și fac tatuaje, manichiură, pedichiură și intervenții stomatologice.
Potrivit informațiilor oferite de Organizația Mondială a Sănătății, sunt peste 1,34 milioane de decese din cauza hepatitei B și C. Din păcate, pentru hepatita C nu există vaccin. Netratată la timp, hepatita B poate conduce la ciroză hepatică, cancer hepatic, insuficiență hepatică și chiar la transplant de ficat.