Social

Bebeluș de doar 800 de grame și mamă de numai 15 ani, salvați de medicii din Constanța

Cutia bebelușului
Foto: DIGI 24

Specialiștii Spitalului de Urgență Constanța au intervenit la timp și de această dată, pentru a salva viața a două suflete, o mamă minoră, de numai 15 ani, și un bebeluș care la naștere cântărea doar 800 de grame.

Șansele de a trăi ale copilașului erau minime, după cum au mărturisit medicii care au asistat la naștere, acesta primind, din start, nota 1, după scorul Apgar, care numerotează nașterea, o evaluare a calităților fizice ale copilului, de la 1 la 10.

Timp de patru luni, suflețelul s-a aflat la granița dintre viață și moarte, fiind sub stricta supraveghere a medicilor, zi și noapte. Astăzi bebelușul este bine, el și mama fiind deja externați.

După patru luni de îngrijiri și supraveghere non stop, „fetița”, adică mama bebelușului, spun cadrele medicale, citate de  presa locală, Radio Constanța și estnews.ro, a putut pleca acasă cu mama ei.

Bebelușul de doar 800 de grame și 35 de centimetri a venit pe lume la începutul anului și a primit numele Ioana, după sfântul sărbătorit în ziua nașterii. Nu respira, dar cele câteva bătăi firave ale inimii i-au făcut pe medicii de la Spitalul de Urgență Constanța să lupte pentru viața ei.

Acesta nu este cel mai mic nou născut pentru care specialiștii constănțeni au făcut minuni, spun aceleași surse, bebeluși chiar și de 450 de grame fiind salvați aici, nu departe de malul Mării Negre.

În timp ce copilul era ținut sub stricta supraveghere medicală, tânăra și necoapta mamă a fost învățată, tot de cadrele din spital, cum să aibă grijă de bebeluș.

România pe primul loc acolo unde nu trebuie: la nașterile mamelor minore

Statistica arată îngrijorător, România se situează pe primul loc în Uniunea Europeană, în ceea ce privește numărul de nașteri, în rândul mamelor cu vârste mai mici de 15 ani, conform statisticilor naționale, comunicate de organizația Salvați Copii. Județele ”campioane” la capitolul cele mai multe nașteri în rândul minorelor cu vârste sub 15 ani sunt Bihor, Dolj și Mureș.

De ce, ce anume lipsește?

La nivel local, tinerii au foarte puține ocupații, hobby-uri. Comunitățile locale nu investesc în tineri.

Ar putea fi implementate proiecte cu finanțare europeană, dar capitolul legat de tineri și copii este departe de a fi luat în seamă. Mai ales că lipsește, cu siguranță, curajul. Despre acesta vorbește și Corina Crețu, comisar european, care continuă să spună că țara noastră are, încă, milioane de euro fonduri neinvestite.