Actual

BCE majorează dobânda de referință la 3,25%. „Perspectivele inflației rămân prea ridicate pentru prea mult timp”

deficitul bugetar Sursa foto MediaFLUX.ro CAR
Sursa foto MediaFLUX.ro

Continuând să lupte împotriva creșterii prețurilor de consum, Banca Centrală Europeană a majorat rata dobânzii de referință cu 25 de puncte de bază, aducând-o la niveluri care nu au mai fost înregistrate din noiembrie 2008. „Perspectivele inflației rămân prea ridicate pentru prea mult timp”, a afirmat BCE într-un comunicat. Cel mai recent anunț va duce la creșterea ratei de referință a băncii la 3,25% începând cu data de 10 mai.

Alegerea a fost făcută ca răspuns la datele privind inflația publicate la începutul acestei săptămâni, care arată o creștere a ratei principale la 7% pentru luna aprilie. Inflația de bază, care nu include costul alimentelor și al energiei, a scăzut ușor la 5,6%. Banca centrală a declarat joi că, deși inflația globală a scăzut recent, presiunile de bază asupra prețurilor sunt încă foarte puternice.

Dobânda de referință crește

Atunci când BCE a majorat rata dobânzii principale de la -0,5% la zero în iulie 2022, BCE a pornit pe traiectoria actuală de creștere. Cu toate acestea, inflația este în continuare semnificativ mai mare decât rata țintă de 2% stabilită de BCE, în pofida creșterilor continue ale ratelor de la acea dată. Potrivit estimărilor Fondului Monetar Internațional publicate săptămâna aceasta, inflația nu va atinge obiectivul BCE până în 2025. În plus, conform datelor recente, PIB-ul zonei euro a crescut cu 0,1% în primul trimestru, mai puțin decât se anticipa. Cu toate acestea, rata șomajului a scăzut ușor față de luna precedentă, în martie, la 6,5%. În plus, un sondaj recent al BCE a arătat că băncile au înăsprit semnificativ creditarea, ceea ce poate fi un semn că ratele mai mari ale dobânzilor încep să aibă un impact asupra economiei reale.

În cea mai recentă decizie privind rata dobânzii, BCE a afirmat că „condițiile de finanțare și monetare din zona euro sunt afectate de aceste creșteri anterioare ale ratelor dobânzilor”, dar a adăugat că „decalajele și puterea de transmitere către economia reală rămân incerte”. Banca centrală nu a oferit informații suplimentare cu privire la viitoarele decizii privind ratele dobânzilor. Reinvestirea în cadrul programului de achiziții de active (APP) al BCE se va încheia probabil în luna iulie, a adăugat banca.

Decizia a fost unanimă

APP este un program de stimulare a achizițiilor de obligațiuni care a început la mijlocul anului 2014 pentru a aborda problema inflației constant scăzute. Plățile din activele îmbătrânite au fost reinvestite, în pofida faptului că a fost întrerupt din ianuarie până în octombrie 2019 și din nou de după aceea până în iulie 2022. Săptămâna aceasta, BCE a semnalat că ar putea opri reinvestirea, ceea ce a fost considerat un compromis de tip „hawkish”( n.r. politică monetară agresivă) , întrucât unii dintre membrii Consiliului guvernatorilor săi ar fi cerut probabil o creștere mai mare.

Președintele BCE, Christine Lagarde, a declarat joi că decizia de a majora ratele cu 25 de puncte de bază a fost aproape unanimă. Există o „divergență” între sectoarele economice, a declarat joi șefa BCE. Potrivit acesteia, sectorul serviciilor este în expansiune, în timp ce prognoza sectorului industrial se deteriorează. „Cred că este corect să spunem că toată lumea a fost de acord că majorarea dobânzii a fost necesară și că, în al doilea rând, nu luăm o pauză, acest lucru este foarte clar și știm că mai avem mult teren de parcurs”, a adăugat Lagarde.