În cadrul unor proteste concurente, activiștii pentru protecția climei și organizațiile de fermieri s-au confruntat marți dimineață la Strasbourg pentru a decide dacă să elimine sau să salveze noile norme UE menite să stimuleze refacerea naturii.
Demonstrațiile de marți, desfășurate pe laturile opuse ale clădirii Parlamentului European, au reprezentat un efort de ultim moment pentru a încerca să influențeze rezultatul unui vot crucial – și probabil foarte strâns – asupra propunerii legislative programat miercuri în plen.
Vedeta activistă climatică Greta Thunberg s-a alăturat protestului ecologist, făcând apel la politicieni să „aleagă natura, să aleagă oamenii în locul profitului și lăcomiei” și „să adopte cea mai puternică lege posibilă”.
„[Politicienii] au multe oportunități de a face ca acțiunile lor să corespundă cuvintelor lor și ne-au dezamăgit de foarte multe ori, așa că sperăm să ne dovedească că ne înșelăm”, a spus Thunberg, cerând deputaților europeni să „stea de partea bună a istoriei”.
Există o cale de mijloc?
Liderul conservator al Partidului Popular European, Manfred Weber, a replicat în timpul protestului fermierilor că „suntem total angajați să luăm în serios biodiversitatea, dar trebuie să o facem împreună, cu fermierii, cu zonele rurale”. El a reiterat apelul său către Comisia Europeană de a-și retrage propunerea, considerată un pilon cheie al inițiativei emblematice a UE „Green Deal”, și de a veni cu una mai bună.
Norbert Lins, membru german al PPE și președinte al Comisiei pentru agricultură a Parlamentului, a pledat, de asemenea, împotriva legislației.
„Să spunem că lupta împotriva pierderii biodiversității și a schimbărilor climatice merge întotdeauna în aceeași direcție… nu este adevărat”, a spus el, susținând că măsurile care pot avea un impact pozitiv asupra biodiversității pot intra uneori în conflict cu proiectele de energie regenerabilă. Industria energiilor regenerabile neagă acest lucru.
Lins a criticat, de asemenea, acordul de compromis pe care grupul liberal Renew Europe l-a elaborat pentru a încerca să obțină o majoritate de eurodeputați care să susțină Regulamentul privind refacerea naturii. „Nu este acceptabil” și „nu este cu adevărat o soluție”, a spus el.
Christiane Lambert, președinta asociației europene a fermierilor Copa-Cogeca, care a participat la protestul fermierilor, a declarat, de asemenea, că „biodiversitatea este un bun comun”, iar fermierii joacă un rol cheie în protejarea acesteia. „Dar această lege este punitivă” și ar trebui să vină cu mai multe compensații financiare pentru fermieri, a spus ea.
O situație dificilă pentru conservatori înaintea scrutinului
Fermierii „nu vor să fie ostaticii unui război între PPE, Verzi și socialiști”, a adăugat Lambert.
Dar, într-o dimineață fierbinte la Strasbourg, unde tensiunile au fost mari, eurodeputatul verde Anna Deparnay-Grunenberg a replicat că unele dintre cererile conservatorilor – în special creșterea finanțării UE pentru agricultori – au fost îndeplinite în timpul negocierilor dintre grupurile politice în ultimele luni.
„Nu ar trebui să ne înșelăm ce bătălie are loc acum”, a spus ea pentru POLITICO, „ci pur și simplu, conservatorii nu știu în ce direcție să meargă” înainte de alegerile europene din 2024.
Thunberg a mai spus că „agricultorii și mediul merg mână în mână, nu poți avea hrană fără natură și prin distrugerea sistemului nostru de susținere a vieții va deveni și mai dificil să asigurăm siguranța alimentară. Aşadar, suntem de aceeaşi parte aici”.