Actual

Bătălia în declaraţiile politice la începutul celui mai lung an şcolar. România Educată trebuie să funcţioneze pentru toţi

Bătălia în declaraţiile politice la începutul celui mai lung an şcolar. România Educată trebuie să funcţioneze pentru toţi

Destinul României depinde esenţial de creşterea performanţei sistemului nostru de educaţie, a declarat luni, premierul Nicolae Ciucă, la ceremonia de deschidere a anului şcolar de la Colegiului Militar Naţional Tudor Vladimirescu, pe care el însuşi l-a absolvit în 1985. La rândul său, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu a declarat că îşi doreşte eliminarea „goanei după note”, iar preşedintele Klaus Iohannis……

Bătălia în declaraţiile politice la începutul celui mai lung an şcolar. România Educată trebuie să funcţioneze pentru toţi

Premierul Nicolae Ciucă a avut mesaje separate pentru elevi, cărora le-a spus că sunt ”parte a unei generaţii care dovedeşte că ştie, vrea şi poate să facă performanţă”, pentru profesori, cărora le-a transmis că au în mâinile lor ”cea mai preţioasă avuţie a unei ţări: copiii”, dar şi pentru comandanţi, cărora le-a subliniat că le revine ”frumoasa datorie de a-i instrui pe cei mai tineri reprezentanţi ai Armatei”.

Nicolae Ciucă s-a adresat şi părinţilor, cărora le-a dat asigurări în legătură cu copiii lor, despre care a afirmat că sunt pe mâini bune.

”Poate că nimic din ceea ce am spus până acum nu a domolit neliniştea din sufletul dumneavoastră. Şi este normal. Lăsaţi cele mai de preţ fiinţe pentru dumneavoastră în mâinile unor oameni despre care ştiţi foarte puţine şi într-un loc pe care nu îl cunoaşteţi. Vă asigur că sunt pe mâini bune! Nu le va lipsi nimic! Poate doar acea doză de alint pe care doar părinţii o pot oferi copiilor lor”, a declarat premierul, spunând că părinţii vor fi mândri de ceea ce au devenit copiii lor.

Preşedintele Klaus Iohannis: să nu alegeţi mereu calea cea uşoară, dar să încercaţi să o căutaţi de fiecare dată pe cea corectă

Preşedintele Klaus Iohannis i-a încurajat luni, pe elevi, în discursul rostit la ceremonia de începere a anului şcolar la Liceul ”Grigore Moisil” din Capitală, să nu aleagă mereu calea cea uşoară, dar să încerce să o caute pe cea corectă. ”Să nu vă temeţi de competiţia justă şi să nu deveniţi niciodată tributari lucrurilor obţinute facil!”, a mai spus preşedintele.

”Vă încurajez să nu alegeţi mereu calea cea uşoară, dar să încercaţi să o căutaţi de fiecare dată pe cea corectă, să nu vă temeţi de competiţia justă şi să nu deveniţi niciodată tributari lucrurilor obţinute facil, să protejaţi valorile democratice, să credeţi în ştiinţă şi în profesionişti, să reacţionaţi în faţa abuzurilor şi a dezinformării şi să nu permiteţi nimănui să calce în picioare încrederea în voi şi în capacitatea voastră de a deveni mai buni”, le-a transmis şeful statului elevilor.

Preşedintele a mai spus că profesia de dascăl este una creatoare de viitor.

Conform şefului statului, viitoarele legi ale educaţiei trebuie să reflecte schimbările din societate, arătând că educaţia trebuie centrată pe profilul elevilor şi al studenţilor şi să ia în calcul interesele lor.

Sorin Cîmpeanu: doresc eliminarea „goanei după note”

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu reafirmă, în prima zi a noului an şcolar, că îşi doreşte eliminarea „goanei după note” pe care spune că a constatat-o la unii elevi, dar şi la mulţi părinţi. „Şcoala nu se face pentru notă”, afirmă ministrul, care se arată convins că fiecare dascăl va şti cum să îşi evalueze elevii.

„Fiecare profesor ştie să-şi evalueze cel mai bine elevii, ritmic, pe parcursul întregului an şcolar în aşa fel încât să fie eliminată acea presiune a notei, fără să eliminăm media generală la finalul fiecărui an de studiu. Să eliminăm acea presiune inutilă generată de goana după note, goana după note a elevilor, goana după note, din păcate, a multor părinţi care nu înţeleg că şcoala nu se face pentru notă, şcoala se face pentru ca ai lor copii să deprindă acele competenţe care îi vor ajuta să se dezvolte în viaţă conform propriilor aspiraţii de dezvoltare atât personală şi cât şi profesională pentru fiecare dintre acei copii care vor alege un domeniu”, a afirmat ministrul Educaţiei luni, în prima zi a anului şcolar 2022-2023.

Marcel Ciolacu: România Educată trebuie să funcţioneze pentru toţi, nu doar pentru elitele privilegiate

Liderul PSD Marcel Ciolacu afirmă, în mesajul transmis cu ocazia noului an şcolar, că trebuie să înţelegem că România Educată trebuie să funcţioneze pentru toţi, nu doar pentru elitele privilegiate. El mai remarcă şi faptul că, după doi ani grei şi lungi, ”cu o pandemie extrem de prost gestionată care a lăsat urme adânci asupra copiilor”, şcolile şi grădiniţile sunt deschise fără restricţii.

”Şcoli şi grădiniţe deschise! Fără restricţii! Aceasta este normalitatea unui început de an şcolar, cu părinţi şi bunici care sunt alături de copiii şi nepoţii lor în prima zi de şcoală! Cu multă emoţie şi speranţă, cu şoapte de încurajare la ureche şi fără separare la gardurile şcolii. Este primul pas pentru a face uitaţi aceşti doi ani grei şi lungi, cu o pandemie extrem de prost gestionată care a lăsat urme adânci asupra copiilor”, scrie Ciolacu pe Facebook.

El precizează că lucrurile s-au schimbat din acest punct de vedere, dar nu este suficient.

”Trebuie să înţelegem că #RomâniaEducată trebuie să funcţioneze pentru toţi, nu doar pentru elitele privilegiate. Toţi copiii, inclusiv cei din familii cu venituri mici, trebuie să aibă acces la educaţie de calitate. Investiţiile în infrastructura şcolară sunt esenţiale şi ele trebuie să continue. Toaletele din fundul curţii sunt o ruşine şi ele trebuie să dispară definitiv într-o ţară europeană. Dar trebuie să ne asigurăm că #toţi copiii vor beneficia de sistemul de educaţie. De aceea, PSD va fi o voce puternică la dezbaterile din Parlament pe tema noilor legi ale educaţiei pentru a corecta orice discriminări şi inechităţi! Succes tuturor în noul an şcolar!”, conchide liderul PSD.