Potrivit Legii 376/ 2022, publicată deja în Monitorul Oficial al României, începând din luna ianuarie 2023, orice sumă primită voluntar de la clienți în localuri trebuie trecută pe bonul fiscal, impozitată cu 10% și apoi împărțită salariaților.
Totuși, mai multe restaurante nu au reușit să actualizeze softurile caselor de marcat și prin urmare nu au putut pune în practică noua prevedere legală.
Actuala lege prevede, din nou, reglementarea bacșișului și fiscalizarea acestuia, în condițiile în care o reglementare similară apăruse pentru scurtă vreme în 2015.
Legea de impozitare a bacșișului trebuia să se aplice de la 01.01.2023
Deși restaurantele trebuiau să aplice metoda impozitării bacșișului începând cu 01.01.2023, acestea nu au putut face acest lucru întrucât firmele care se ocupă de softurile caselor de marcat nu au făcut actualizările.
Totuși, atât reprezentanții firmelor, cât și patronii de restaurante au precizat că în zilele următoare ar trebui să se întâmple acest lucru și astfel să nu mai existe nicio problemă în acest sens.
Bacșișul va apărea pe bonul fiscal și pe nota de plată
Conform noii legi, bacșișul (a cărui valoare este stabilită de fiecare client în parte) va fi trecut atât pe bonul fiscal, cât și pe nota de plată. Abia, ulterior sumele provenite din bacșiș vor fi distribuite integral angajaților, însă vor fi impozitate cu 10%. Se precizează că pentru bacșiș nu se va aplica TVA.
Tot în conformitate cu Legea nr. 376/ 2022, clienții au posibilitatea a stabili valoarea bacșișului pe care îl lasă, iar acesta poate varia între 0 și 15% din contravaloarea consumației.
De asemenea, se precizează că operatorii economici care nu vor respecta această prevedere riscă să fie sancționați cu amendă cuprinsă între 2000 și 4000 de lei.
Dar ce înțelegem prin bacșiș
Bacșișul reprezintă orice sumă de bani primită în plus, în mod voluntar, de la client, față de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de către restaurante și baruri (codurile CAEN 5610 și 5630).
Întrucât veniturile din bacșișuri sunt considerate a fi „venituri din alte surse”, sunt scutite de contribuții sociale, dar li se aplică impozitul pe venit de 10%.
Iar, potrivit art.115 din Codul Fiscal, „Impozitul pe venit datorat de salariat se reține la sursă la momentul distribuirii bacșișului de către plătitorii de venituri și se achită la bugetul de stat. Aceste sume nu pot fi reîncadrate fiscal ca venituri salariale sau asimilate salariilor”, citează evz.ro.