Cu câteva zile în urmă, Poliția orașului Podu Iloaiei din cadrul IPJ Iași a fost sesizată de o femeie care a fost agresată de partenerul de viață. După ce au făcut verificări, bătăușul a fost dus la sediul poliției și s-a emis ordin de protecție.
I s-a montat dispozitiv de supraveghere electronică
Pentru ca episodul să nu se repete, acesta a fost și prima persoană căreia oamenii legii i-au montat un dispozitiv de supraveghere electronică.
„Astăzi, 3 octombrie 2022, Poliția Orașului Podu Iloaiei, din cadrul I.P.J. Iași a fost sesizată direct de către o femeie, cu privire la faptul că a fost agresată de către soțul ei, în timp ce se aflau la domiciliu. Polițiștii au efectuat verificări, bărbatul bănuit de comiterea agresiunii fiind depistat și condus la sediul Poliției Orașului Podu Iloaiei.
În cauză, a fost emis ordin de protecție provizoriu împotriva bărbatului, asupra acestuia fiind montat un dispozitiv de supraveghere electronică. Cercetările sunt continuate de către sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de violență în familie”, au transmis autoritățile ieșene.
Sistemul de supraveghere a fost lansat cu doar câteva zile în urmă
Ieri, bărbatul a reușit prin metode doar de el cunoscute să-și taie brățara și să fugă, dar soarta nu i-a surâs și a fost prins de polițiști după câteva ore.
Acest sistem de supraveghere electronică a fost lansat în România cu doar câteva zile în urmă. Brățara se montează pe încheietura sau glezna agresorului, apoi acesta, dar și victima vor primi un telefon.
În cazul în care cei se apropie unul de celălalt, va fi emis imediat un mesaj de alertă. Sistemul de monitorizare cu brățară electronică face parte dintr-un proiect pilot și funcționează în prima etapă, perioada 2022-2023, în București, Iași, Vrancea și Mureș.
Proiectul se va aplica în trei etape
IGPR a semnat la 1 septembrie acordul-cadrul pentru achiziția sistemului informatic și a 15.000 de kituri de monitorizare. Valoarea totală se ridică la suma de 165.782.991 de lei fără T.V.A. În cea de-a doua etapă, anul 2024, proiectul va fi extins în județele menționate dar și în Bacău, Brașov, Caraș-Severin, Călărași, Cluj, Covasna, Giurgiu, Galați, Harghita, Ilfov, Mehedinți, Neamț, Prahova, Sibiu, Satu-Mare, Sălaj, Teleorman, Vaslui și Vâlcea.
Ultima etapă va fi în anul 2025, când proiectul va intra și în Alba, Arad, Argeș, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Buzău, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Gorj, Hunedoara, Ialomița, Maramureș, Olt, Suceava, Timiș și Tulcea.