Lifestyle

Bărbatul care a schimbat viața oamenilor din 60 de sate, cioplind singur un drum prin munte lung de 110 m și lat de 4 m

Bărbatul care a schimbat viața oamenilor din 60 de sate, cioplind singur un drum prin munte lung de 110 m și lat de 4 m
patnabeats.com/ awesomeinventions.com

Cu o constituție fragilă din satul Bihar, nordul Indiei, un tânăr a hotărât să taie singur un munte pentru a permite oamenilor din comunitatea sa să aibă acces mai facil către spitale, școli, chiar și aprovizionare cu apă.

Bărbatul care a schimbat viața oamenilor din 60 de sate, cioplind singur un drum prin munte, lung de 110 m și lat de 4 m

 Totul s-a întâmplat în anul 1960, după ce în anul 1959, un tânăr pe nume Dashrath Manjhi (născut în data de 14.01.1934) a trăit drama vieții lui, la vârsta de numai 25 de ani.

Dashrath Manjhi s-a născut într-o familie Musahar /Bhuiya, la cel mai de jos rang al sistemului de caste din India. La o vârstă fragedă a fugit de acasă și a lucrat în minele de cărbune din Dhanbad.

Mai târziu s-a întors în satul Gehlaur, un mic sat cu puține resurse, aflat într-o câmpie, dar mărginit la sud de o creastă de cuarțit în ascensiune abruptă, parte a dealurilor Rajgir, care a împiedicat accesul rutier din orașul Wazirganj.

Aici Dashrath Manjhi  s-a căsătorit cu Falguni (sau Phaguni) Devi și a devenit muncitor agricol.

Oamenii din comunitatea Musahar din Gehlaur, unde locuiau Manjhi și familia sa, erau nevoiți să meargă în sus și în jos pe munte pe o distanță de 75 de kilometri pentru a ajunge la facilități de bază, cum ar fi spitale, școli, chiar și aprovizionare cu apă.

Zilnic, Dashrath Manjhi urca pe munte pentru a lucra pe câmpurile unui proprietar din cealaltă parte a muntelui, pentru a-și hrăni familia. Soția lui îi aducea masa de prânz, călărind pe marginea muntelui primejdios.

Dar, într-o după-amiază, când Manjhi își aștepta nerăbdător soția, aceasta a întârziat și a ajuns fără oala cu apă. Când a ajuns la el, ea sângera și era grav rănită. Soția lui căzuse pe versantul muntelui și s-a rănit la picior.

Văzând durerea și disperarea pe chipul soției sale și cunoscând indiferența autorităților locale, Manjhi a hotărât să taie singur dealul pietros. Pentru a croi un drum prin munte, bărbatul a vândut cele 3 capre ale familiei pentru a-și cumpăra o daltă, un ciocan și bare.

Visul lui a fost dus la îndeplinire cu muncă asiduă, iar batjocorirea de către localnici i-au întărit convingerea de a continua

Manjhi și-a dorit ca oamenii să aibă acces la facilitățile de bază. Desi sătenii au râs de el, l-au batjocorit și l-au numit nebun, nimic nu l-a descurajat pe Dashrath Manjhi. Astfel, el a continuat și a săpat. În prima parte a zilei, dimineața, își câștiga salariul zilnic, iar la amurg se întoarcea să cioplească drumul.

„Când am început să bat dealul, oamenii m-au numit nebun, dar asta mi-a întărit hotărârea”, a spus Manjhi

Cum a reușit Manjhi să sape în munte doar cu o daltă și cu un ciocan

Bărbatul din India a lucrat cu ceea ce avea la îndemână. A aprins lemne de foc pe piatră, a aruncat cu apă pe ea, astfel încât piatra a crăpat și a fost ușor să o reducă la moloz. Încet și constant, Manjhi a sculptat drumul. La un moment dat, oamenii au început să-l ajute și l-au numit „Baba” din respect (în limba hindi „Baba” înseamnă „Sfânt”).

Dar, din păcate, soția sa s-a îmbolnăvit grav și a murit pentru că nu a putut fi dusă la timp la spital (cel mai apropiat oraș cu un medic fiind la 90 km distanță). Această întâmplare dureroasă l-a înfuriat și mai mult pe Manjhi și a jurat să finalizeze calea pe care începuse cu mulți ani în urmă.

Când a finalizat Manjhi drumul prin munte

În cele din urmă, după 22 de ani de dăruire și muncă grea, respectiv în anul 1982, Manjhi a finalizat drumul lung de 110 de metri și lat de 4 metri.

De acest drum nu au beneficiat  doar cei din satul său, ci și alte 60 de sate din jur.  Această cale a redus distanța dintre sectoarele Atri și Wazirganj din districtul Gaya de la 55 km la 15 km.

Mai târziu, Manjhi a spus: „Deși majoritatea sătenii m-au batjocorit la început, au fost destul de mulți care m-au sprijinit mai târziu, dându-mi mâncare și ajutându-mă să-mi cumpăr uneltele”.

Drumurile oficiale între satul său, Wazirgani, Atri și Gaya au fost construite doar acolo unde era calea lui după moartea sa.

La scurt timp de la finalizare,  ministrul șef al Biharului de atunci, Nitish Kumar a mers să vadă drumul  pentru a-l asfalta.

Manjhi s-a stins la vârsta de 73 de ani

Manjhi, “Omul Muntelui”, a fost diagnosticat cu cancer de vezică biliară și a fost admis la All India Institutes of Medical Sciences (AIMS) din New Delhi la 23.07. 2007. El a murit acolo în data de 17.08. 2007.

Manjhi a primit o înmormântare de stat din partea Guvernului din Bihar.

Ce recunoașteri a primit “Omul Muntelui” pentru isprava sa

Datorită faptei sale mărețe, Dashrath Manjhi a fost numit „Omul Muntelui, un om de mare curaj, care a făcut de unul singur un gest umanitar excepțional”.

FOTO wikipedia.org,facebook.com

De asemenea, Guvernul Bihar a propus, numele său pentru premiul Padma Shree în anul 2006 în sectorul serviciilor sociale. Iar în data de 26.12.2016 o ștampilă cu Dashrath Manjhi a fost lansată de India Post în seria „Personalități din Bihar”.

Documentare și filme inspirate de isprava lui Manhji

Povestea lui Dashrath Manjhi a făcut obiectul a cel puțin unui documentar și a mai multor filme, potrivit Wikipedia.org

Primul dintre acestea a fost un personaj secundar bazat pe Manjhi din filmul din 1998. Povestea lui Manjhi a avut, de asemenea, un rol minor într-un film Kannada mai târziu, Olave Mandara din 2011 regizat de Jayatheertha.

În 2011, regizorul Kumud Ranjan , care lucrează pentru divizia de film din India, deținută de stat, a produs un documentar bazat pe viața lui Manjhi, intitulat The Man Who Moved the Mountain .

În august 2015, un film hindi Manjhi, the Mountain Man a fost lansat și bine primit. Filmul a fost regizat de Ketan Mehta.Nawazuddin Siddiqui a jucat rolul lui Manjhi împreună cu Radhika Apte ca Falguni Devi.