Un bărbat transplantat în urmă cu un an, care nu crede în existenţa COVID-19, a ajuns la Spitalul „Dr. C.I. Parhon” din Iaşi într-o stare „gravă”. Acesta prezintă simptome specifice ale infecţiei, a declarat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al unităţii sanitare, Ionuţ Nistor, relatează Agerpres.
Conform acestuia, bărbatul în vârstă de 38 de ani este din Dorohoi și nu este vaccinat împotriva SARS-CoV-2. Starea sa de sănătate se agravează întrucât prezintă afectare pulmonară, scăderea saturaţiei în oxigen, cu o degradare generală.
„Primele simptome însoţite de febră au început să apară în urmă cu şapte zile. Atunci a fost trimis de la Dorohoi la unitatea medicală din Iaşi, aici fiind de obicei evaluaţi cei care trec printr-un transplant. Bărbatul a primit un rinichi de la un donator cadaveric anul trecut, iar până atunci, timp de trei ani jumătate, a făcut şedinţe de dializă. De la început a fost extrem de neîncrezător şi circumspect, ne-a declarat că nu există COVID-19, că totul este o mare fraudă. Din păcate, testul lui a fost pozitiv, rezultat pe care nu l-a acceptat, dar pentru că starea lui de sănătate nu era foarte bună şi la insistenţele echipei medicale a rămas internat”, a explicat Nistor, medic primar nefrolog.
În prezent, bărbatului i se administrează un tratament imunomodulator, dar şi tratament standard în cazul infecţiei cu SARS-CoV-2. Medicii nu exclud posibilitatea ca pacientul să fie preluat la Terapie Intensivă zilele următoare, dar speră într-o evoluţie favorabilă.
„Din păcate, la unele boli cronice, având în vedere statutul imuno-deprimat din cauza medicaţiei imunosupresoare asociate transplantului, riscurile de evoluţie nefavorabilă sunt foarte mari”, a precizat Ionuţ Nistor.
Fiecare pacient să evalueze personal riscurile la care se expune
Specialiştii de la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” spun că este cel mai grav caz de pacient transplantat şi depistat pozitiv cu COVID-19 care a ajuns la această unitate sanitară în ultima perioadă. Au mai existat astfel de cazuri la începutul anului, când încă nu erau destule date disponibile despre vaccin.
„Venim şi cu o rugăminte: fiecare pacient să evalueze personal riscurile la care se expune şi de a lua decizia de a se vaccina sau nu pentru el. Nu este o decizie pentru societate sau pentru că aşa spune cineva la televizor. Acest pacient este tânăr, la mijlocul vieţii, tată a doi copii, care în urmă cu un an a primit o şansă la viaţă. În cazul pacienţilor cu factori de risc, cu imunosupresie, cu boală cronică, vaccinarea este singura metodă prin care se poate reduce riscul de evoluţie nefavorabilă în cazul infectării”, a transmis dr. Nistor.
Medicul a menţionat că, potrivit unui studiu recent realizat în Marea Britanie, administrarea a două doze de vaccin împotriva SARS-CoV-2 reduce semnificativ riscul de deces în cazul pacienţilor care au suferit un transplant de organ.
„Studiul a inclus peste 48.000 de persoane, iar rezultatele arată în felul următor: dintre cele 6.748 nevaccinate, 3.473 s-au infectat cu COVID-19, iar 438 au murit (un procent de 12,6%). 1.738 de persoane au fost vaccinate cu o singură doză, 326 dintre ele s-au infectat şi 39 au murit (un procent de 12%). Cele mai bune rezultate au fost însă pentru vaccinarea cu schemă completă: din 39.727 de persoane, 143 s-au infectat şi 11 au murit (un procent de 7,7%)”, a precizat Nistor.