Lider în producția de energie electrică și principalul furnizor de servicii tehnologice necesare în Sistemul Energetic Național, Hidroelectrica a înregistrat la finele anului 2021 un profit net de 3.020 milioane lei (raportat la o cifră de afaceri de 6.501 milioane lei) și a plătit acționarilor dividende în valoare de 2.286 milioane lei.
2021, anul extremelor pentru liderul nostru național în producția de energie electrică
Pentru acest mare producător de curent electric, anul 2021 se poate caracteriza ca “fiind anul extremelor pe de-o parte, iar pe de altă parte anul în care trenduri importante în economia mondială au ajuns la un final și chiar s-au inversat”, se arată în “Raportul Consolidat al Directoratului SPEEH Hidroelectrica SA pentru exercițiul financiar încheiat la 31.12.2021”, publicat pe fondulproprietatea.ro.
Prețul de vânzare al energiei electrice în 2022 s-a dublat
În ceea ce privește anul 2022, compania şi-a vândut energia la un preţ aproape dublu faţă de anul 2021, astfel că în primele nouă luni, Hidroelectrica a înregistrat un profit net 3,5 mld. lei, cu 37% mai mare faţă de cel din perioada similară a anului 2021, la venituri de 6,8 miliarde de lei, cu 47% mai mari, arată datele publicate într-un raport al acţionarului minoritar al companiei (care deține acțiuni în proporție de 19.94%), respectiv Fondul Proprietatea.
Producția de energie a scăzut, dar oamenii nu trebuie să se îngrijoreze
În ceea ce privește producția de energie, aceasta a scăzut în 2022, până în septembrie 2022 cu 24,5% faţă de primele nouă luni ale anului 2021. Iar acest lucru se datorează faptului că Hidroelectrica se confruntă cu un an hidrologic slab. Totuși, trebuie precizat că reducerea producției de energie în primele nouă luni ale anului 2022 a fost compensate de prețul mediu de vânzare a energiei care a fost de 590,5 lei/MWh, adică cu 93,3% mai mare decât cel de anul trecut.
Dar clienții acestei companii nu trebuie să intre în panică pentru producția mai scăzută de energie în anumite perioade din an, fiindcă Hidroelectrica are un plan de diversificare a portofoliului de producţie de energie cu investiţii în parcuri solare şi eoliene. Iar, potrivit celor mai recente informaţii, compania are deja, în diferite etape de dezvoltare, proiecte de 400 MW.
Cum câștigă CEZ de pe urma consumatorilor
CEZ, Compania furnizoare de energie electrică, care are monopol pe întreaga zonă a Olteniei, a început să trimită informări clienților cu privire la modificarea tarifelor, încă de la 1 octombrie 2022. Astfel, în cazul în care clienții CEZ vor depăși consumul de maxim 300 de kWh nu vor beneficia de plafonarea prețului (potrivit schemei de sprijin care a fost prelungită până în august 2023) decât pentru consumul cuprins între 0-300 kwh.
Astfel, de la 1 octombrie 2022, pentru fiecare kwh care va trece peste cei 300 de kwh plafonați, consumatorii casnici vor plăti prețul de 2,6903 lei, la care se adaugă și valoarea abonamentului, de 0,77 de lei/ zi.
Totuși, trebuie precizat faptul că (în cazul plafonării prețului) diferența suportată de stat vine, practic, tot din banii contribuabililor, adică ai noștri. Doar că noi, oamenii, nu vom resimți acest lucru pe persoană fizică, lunar.
În concluzie, câștigate ies doar companiile furnizoare de energie electrică, care își burdușesc conturile profitând de faptul că statul se vede nevoit să intervină pentru ca oamenii să poată suporta scumpirile masive, citează gds.ro.