Peste 2,4 milioane de români se află în situații financiare vulnerabile. În plus, prețurile la alimente sunt în continuă creștere, iar sărbătorile se apropie. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, condus de Marcel Boloș, a pus în aplicare un proiect prin care românii vulnerabili sunt eligibili pentru pachete cu 25 kg de alimente. Acest ajutor material se cumulează cu voucherele de 250 de lei, pentru mese calde.
Marcel Boloș a adăugat că și în anii următori vor fi continuate inițiativele de a preveni malnutriția în rândul categoriilor defavorizate, precum și asigurarea unui trai decent. Aceste deziderate vor fi realizate atât prin pachete, cât și prin tichete sociale.
Ce conține pachetul de 25 kg
Marcel Boloș a răspuns prompt: „Zahăr, ulei, făină, mălai și multe altele, produse românești. O nouă tranșă de pachete de 25 kg cu alimente vor ajunge zilele acestea în casele românilor vulnerabili. Mi-am rugat colegii să facă tot ce ține de ei pentru ca sprijinul să ajungă către cei 1,18 milioane de beneficiari înainte de Sărbătorile Pascale. Și au reușit”. În cadrul proiectului, au fost deja distribuite cinci tranșe de produse alimentare pentru persoanele din categorii defavorizate, conform șefului MIPE, citat de romaniatv.net.
Scopul acestui proiect al Ministerului este să ajungă la cât mai multe gospodării vulnerabile, fără formarea cozilor; de asemenea, termenul-limită impus de MIPE este Săptămâna Mare. Tot atunci va intra și o nouă tranță de 250 de lei pe cardurile sociale destinate alimentelor și meselor calde.
Cât costă alimentele distribuite de MIPE
Conform Ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, alimentele din pachetele sociale ar avea o valoare de 390 lei la raft. Pe lângă ajutorul pe care-l oferă persoanelor vulnerabile, el speră să stimuleze și producătorii locali, conform următoarei declarații:
„Ne-am propus ca cea de-a șasea tranșă a pachetelor alimentare destinate românilor vulnerabili, a căror distribuție a început, să ajungă la aproximativ 800.000 de beneficiari înainte de Paște. Lucrăm împreună cu autoritățile locale, astfel încât să ne asigurăm că sunt depuse toate eforturile pentru a nu exista sincope în procesul de distribuție către beneficiari. În acest sens, am făcut un apel către toți primarii să etapizeze distribuția alimentelor în așa fel încât să se evite cozile la preluarea pachetelor, respectându-se totodată calendarul pe care l-am propus. Pachetele conțin alimente de bază pe care toți românii trebuie să le aibă înainte de Sfintele Sărbători și este important ca acestea să le fie livrate la timp. Totodată, avem în plan ca, în Săptămâna Mare, să încărcăm pe cardurile sociale o nouă tranșă din ajutorul de 250 lei pentru alimente și mese calde pentru toți cei 2,4 milioane de români beneficiari. Este un sprijin care va conta, cu siguranță, în această perioadă. Vom continua să protejăm securitatea alimentară și în următorii ani, fie sub formă de pachet alimentar, fie sub formă de voucher. Și pentru că vorbim despre produse în cea mai mare parte românești, vom ajuta în acest fel și producătorii naționali”, a declarat Marcel Boloș.
Măsuri sociale pentru români
În afara acestui program, sunt prevăzute noi mijloace de protecție socială a categoriilor vulnerabile sau care se află în categorii de risc.
„Sprijinul pentru alimente și mese calde acordat românilor vulnerabili continuă și în 2023, odată cu majorarea cu 12,5% a pragului de venit până la care se acordă dreptul. Au fost virate sumele pentru prima tranșă de anul acesta, adică a tranșa a V-a din program, de care vor beneficiază aproape 2,4 milioane de români.
Ne respectăm astfel promisiunea față de oameni, aceea de a avea grijă de nevoile lor imediate.
Pe lângă voucherele sociale pentru alimente, vom continua distribuirea pachetelor cu produse alimentare și în acest an, cu o nouă tranșă în luna aprilie.
De asemenea, românii din medii vulnerabile primesc 1.400 de lei pentru plata facturilor la energie.
Adăugând la acestea sprijinul pentru rechizite și îmbrăcăminte acordat elevilor, trusourile pentru mamă și nou-născut, voucherele pe care le pregătim pentru îmbunătățirea condițiilor de locuit și pentru achiziționarea de electrocasnice, putem vorbi în 2023 despre un amplu pachet de măsuri sociale finanțat din fonduri europene, 1,8 miliarde de euro într-un singur an”, a adăugat Marcel Boloș, care are un pronostic optimist pentru anul în curs.
