Autoritățile române au pus la dispoziție cetățenilor vouchere valorând 3.000 de lei pentru a face față depresiei. Condiția este descrisă drept ca „boala secolului”. Acest program, aprobat de Consiliul Local Constanța încă de la începutul anului. Progrmul își propune să ofere un sprijin financiar celor afectați de această boală. Însă până în prezent, niciun român nu a depus cererea pentru acest ajutor.
Termenul de „boala secolului” a fost atribuit depresiei de către specialiștii de la Organizația Mondială a Sănătății.
Bani pentru tratarea depresiei
Depresia este o afecțiune care afectează milioane de oameni în întreaga Europă. Această inițiativă are ca scop să ajute persoanele care se confruntă cu această maladie. Programul oferă resurse financiare pentru tratament și alte nevoi urgente.
Statisticile arată că numărul persoanelor diagnosticate cu depresie a crescut semnificativ în județul Constanța, cu aproximativ 14% între 2014 și 2020. Peste 30.000 de persoane din județul Constanța au fost diagnosticate cu depresie. Aproape 14.000 dintre acestea sunt femei. Depresia afectează în mod desproporționat femeile la nivel național și internațional.
Proiectul, implementat în municipiul Constanța, le oferă cetățenilor afectați de depresie șansa de a obține vouchere în valoare de 3.000 de lei fiecare. Pentru a beneficia de acest sprijin financiar, oamenii trebuie să depună anumite documente. Este necesară inclusiv o scrisoare medicală de la un specialist, care poate fi medicul de familie. Documentele trebuie depuse la Direcția de Asistență Socială din cadrul Primăriei Constanța, iar suma de 3.000 de lei va fi alocată cabinetului psihologic care oferă tratament.
Ce acte sunt necesare?
Acești bani pot acoperi costurile pentru 10-15 ședințe de consultare psihologică. Banii sunt un suport esențial pentru cei care se luptă cu depresia, conform informațiilor furnizate de Romania TV.
„Depresia este o tulburare a stării de dispoziție, prezentă pentru cel puțin două săptămâni, și caracterizată de o serie de simptome precum: tristețe, diminuare a interesului și a plăcerii pentru aproape toate activitățile, scădere în greutate sau, dimpotrivă, creștere ponderală, insomnie, neliniște psihică, oboseală sau scăderea energiei, sentimente de vinovăție, idei recurente legate de moarte.
În mod tradițional, se consideră că depresia apare mai frecvent în sezonul rece, dar în ultima perioadă observăm că aceasta nu mai este neapărat o regulă.
Peste 350 de milioane de persoane din lumea întreagă suferă de depresie sau de o tulburare de acest tip, potrivit celor mai recente date ale Organizației Mondiale a Sănătății. Care sunt cele mai frecvente cauze ale depresiei?
Cauzele depresiei pot fi complexe. Un rol important în apariția episoadelor depresive îl pot juca dezechilibrele de la nivelul sistemului nervos central și/sau dezechilibrele în axa neuro-endocrină, tiroidiană și adrenală.”, spune Dr. Mihaela Oprea, medic primar Psihatrie în cadrul Centrului Affidea Constanța.