Lifestyle

Bani mai mulți la pensie pentru milioane de români. Creștere importantă a veniturilor în ultimele luni

credite de pensii majorate sursa foto: Kanal D CNPP
sursa: Kanal D

Peste opt milioane de români se pot bucura de bani mai mulți la pensie, cel puțin la cea privată, după ce în ultimele luni sumele din aceste conturi au crescut serios după scăderile majore din 2022.

Astfel, sistemul de pensii private obligatorii Pilon II trece printr-o perioadă bună, după lovitura suferită anul trecut, iar acest lucru este vizibil sumele obținute, arată Ziarul Financiar într-o analiză recentă.

Creștere importantă a pensiilor private

Potrivit datelor, românii au cotizat cu 3,2 miliarde de lei la pensiile private obligatorii Pilon II în primul trimestru din 2023, practic cu 20% mai mult decât în aceeaşi perioadă a lui 2022.

Totuși, este vorba despre veniturile viitorilor pensionari ai României, adică acei salariaţi care contribuie în mod obligatoriu cu 3,75% din venitul brut lunar pentru administrarea privată a economiilor obligatorii destinate bătrâneții.

Aceștia au virat 3,2 miliarde de lei în primele trei luni din 2023 către fondurile de pensii private obligatorii Pilon II, conform calculelor recente bazate pe informațiiloe oferite de Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Mai mult, creşterea vine în contextul în care numărul de participanţi pentru fondurile private a crescut cu 192.000 de persoane în ultimele luni, dar şi pe fondul majorărilor salariale din ultima perioadă din România.

Datele INS din februarie 2023, arată că salariul mediu net a fost de 4.270 de lei, în creştere cu 14,8% faţă de aceeaşi lună a anului 2022.

Cum 3,75% din venitul brut al unui salariat merge la un fond de pensii private Pilon II, practic, din 8 milioane de participanţi ai fondurilor de pensii private Pilon II, aproximativ patru milioane virează activ în fiecare lună 20% din contribuţii, în companiile listate la bursă, arată ZF.

Cum funcționează sistemul de pensii private obligatorii

Sistemul de pensii obligatorii administrate privat, reglementat prin Legea nr.411/2004, vizează persoanele care au până în 35 de ani și care sunt asigurate și contribuie la sistemul public de pensii. De asemenea, angajații între 35 și 45 de ani pot opta în mod facultativ pentru Pilonul 2 de pensii.

Acest a fost introdus în sistemul de pensii românesc în anul 2008 cu scopul de a asigura o pensie suplimentară pentru salariații care își desfășoară activitatea în mediul privat și care au vârsta sub 35 de ani.

Ulterior, fondurile acumulate în cadrul Pilonului 2 sunt investite în instrumente financiare, cum ar fi acțiuni, obligațiuni sau alte instrumente de investiții, cu scopul de a asigura un randament (profit) corespunzător pe termen lung.

La pensionare, persoanele care au contribuit la Pilonul 2 primesc o pensie suplimentară, care se adaugă pensiei de stat. Suma primită depinde de nivelul contribuțiilor efectuate și de performanța fondurilor în care acestea au fost investite.