Este informația momentului despre pensiile din România, mai exact despre pensiile private care vizează 8 milioane de români care au bani în aceste conturi.
Astfel, conform celor mai recente date ale ASF, cele șapte fonduri de pensii private obligatorii din Pilonul II au încheiat luna aprilie 2023 cu active de 105 mld. de lei, în creștere cu 9 mld. față de începutul anului.
Banii românilor din conturile de pensii private au crescut
Conform legii, aceste fonduri de pensii private obligatorii Pilon II sunt alimentate lunar cu 3,75% din venitul brut al câtorva milioane de salariaţi români, iar activele Pilonului II de pensii au înregistrat o creștere record în ultima perioadă.
Creșterea a apărut în contextul în care în primele patru luni ale acestui an, salariaţii români au virat aproximativ 4,2 mld. lei pentru administrarea privată a economiilor ce vor putea fi primite la vârsta senioratului. De asemenea, evoluţia acţiunilor din portofoliul Pilonului II şi calmarea de pe piaţa obligaţiunilor au adus, la rândul lor, încă 5 mld. lei.
Valoare record a activelor din Pilonul II
În prezent, activele Pilonului II au ajuns la o valoare record în aprilie 2023, în creștere cu 9% față de începutul anului și cu 19% față de față de aceeași perioadă a anului trecut, ceea ce înseamnă cu 16,7 mld. de lei în plus.
Din aceste active, administratorii Pilonului II investesc aproximativ 66% (66 mld. de lei) în titluri de stat, instrumente financiare care îşi pierd din valoare într-un context inflaţionist, însă ulterior îşi revin pe măsură ce şocul inflaţionist dispare odată cu majorarea dobânzilor.
De asemenea, statisticile Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) arată că la finalul lunii martie a acestui an, pensiile private obligatorii aveau active în valoare de 103,22 miliarde de lei, cu 15,46% mai mult decât în aceeași perioadă din 2022.
„Investiţiile fondurilor de pensii administrate privat s-au realizat într-un procent de 90% în active româneşti, majoritatea fiind denominate în lei”, se arată în raport.
Titlurile de stat, cea mai mare pondere
Cea mai mare pondere în cadrul activelor era deținută de titlurile de stat, și anume 66,325 miliarde de lei, respectiv 64,26%, urmate de acțiuni, cu 21,957 miliarde de lei (21,27%), și de obligaţiunile corporative, cu 6,921 miliarde de lei (6,71% din total active).
În martie 2023, fondurile de pensii private obligatorii aveau 8.042.261 milioane de participanţi. În cadrul Pilonului II sunt active următoarele fonduri de pensii: Metropolitan Life, Aripi, AZT Viitorul tău, BCR, BRD, NN şi Vital.
Valoarea unitară a activului net, abreviat VUAN, este cel mai important indicator din perspectiva participanților la sistem și este raportat și publicat pe site-ul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) în fiecare zi.