Social

Bani în plus pentru mame! La cât ajunge îndemnizația de creștere copil?

salariul minim sursă foto: capital.ro prime primă
sursă foto: capital.ro

Mamele pot primi bani în plus pentru îngrijirea copilului. Dacă o nouă măsură va fi adoptată, mamele ar urma să câștige cel puțin 1.800 de lei pe lună, iar indemnizațiile pentru creșterea copilului vor crește.

Legislația care reglementează alocațiile pentru mame va fi modificată datorită unei măsuri pe care a introdus-o deputatul de Alba-Iulia Alin Ignat. Aceasta este acum gata să fie promulgată după ce va trece de Camera Deputaților. Astfel, indemnizația minimă lunară pentru creșterea copiilor va fi de 1.800 de lei.

„Dacă vorbim de indemnizaţia minimă de creştere a copilului, calculul acestei indemnizaţii se face prin înmulţirea unui coeficient de 2,5 cu indicatorul social de referinţă. (…) Am considerat că trebuie totuşi să raportăm această indemnizație minimă la un indicator care are o evoluție de la an la an și anume salariul minim”, a declarat deputatul.

Mamele ar putea primi 1.800 de lei pe lună

Din acest motiv, Alin Ignat a conturat o abordare matematică care prevede utilizarea a 60% din salariul minim. Astfel, în loc de 1.495 de lei, indemnizația minimă ar fi de 1.800 de lei dacă s-ar aplica salariul minim actual de 3.000 de lei.

Indemnizația minimă lunară pentru creșterea copilului trebuie să fie egală cu cel puțin 60% din salariul minim garantat în plată (brut), potrivit propunerii de lege.

În plus, aceasta nu poate fi mai mare de 12.000 de lei, adică de patru ori salariul minim brut. În prezent, o mamă este eligibilă să primească doar până la 8.500 de lei.

Cine poate primi ajutorul?

Cei aproximativ 55.000 de români care primesc în prezent această alocație ar putea avea de câștigat de pe urma proiectului de lege. Părinții care primesc fonduri de la stat pot achiziționa produse de îngrijire a copilului, inclusiv scutece, îmbrăcăminte și materiale sanitare.

Potrivit România TV, în termen de trei luni de la nașterea copilului, mamele cu venituri mici sau fără venituri, mamele aflate în situații de risc, minorele însărcinate și femeile care au suferit abuzuri domestice pot solicita acest ajutor financiar.

În OUG 113/2022, următoarele femei sunt enumerate ca mame beneficiare:

– cărora li se acordă dreptul la un venit minim garantat în temeiul Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, prin dispoziție scrisă a primarului;

-care sunt membri de familie care beneficiază de alocații pentru susținerea familiei în temeiul Legii nr. 277/2010 privind alocațiile pentru susținerea familiei;

– care sunt persoane cu handicap;

– care sunt persoane fără adăpost, evacuate din locuință etc. – și/sau care se află în situații extrem de vulnerabile (victime ale catastrofelor, abuzuri domestice, persoane dependente etc.);

– care nu dispun de documente de identificare și, prin urmare, nu își pot exercita drepturile cetățenești;

– minorele

– din regiunea ucraineană implicați în ostilități.