Economic

Banca elvețiană Credit Suisse scapă de faliment. UBS Group a acceptat să plătească peste 3,2 miliarde de dolari

logo: credit suiss; sursă foto: hotnews.ro
FOTO: hotnews.ro

UBS Group AG a ajuns la un acord pentru a cumpăra Credit Suisse o bancă rivală elvețiană zguduită de turbulențele financiare pentru peste 3 miliarde de dolari.

Anunțul a fost făcut în cursul zilei de duminică, în timp ce directorii băncilor și oficialii elvețieni se străduiesc să limiteze criza declanșată de prăbușirea a două bănci americane, printre care și Silicon Valley Bank.

UBS a acceptat în cele din urmă să plătească 3,2 miliarde de dolari (sau 3 miliarde de franci elvețieni) într-o tranzacție pe acțiuni, investitorii din Credit Suisse primind o acțiune UBS pentru fiecare 22,48 de acțiuni Credit Suisse deținute, față de o ofertă inițială de 1 miliard de dolari pe care Credit Suisse a considerat-o prea mică.

Guvernul elvețian a ajutat la intermederea tranzacției

Tranzacția reprezintă un discount mare în comparație cu capitalizarea bursieră a Credit Suisse. În urmă cu doar două zile, UBS preciza că achiziția va costa echivalentul a 0,82 dolari (sau 0,76 franci elvețieni) pe acțiune, mai puțin de jumătate din prețul de 2,01 dolari al acțiunilor Credit Suisse la închiderea piețelor vineri.

Compania va avea peste 5.000 de miliarde de dolari în active investite, iar UBS se așteaptă să facă reduceri de costuri de 8 miliarde de dolari în următorii patru ani, a declarat UBS într-o declarație duminică târziu.

Guvernul elvețian a ajutat la intermedierea tranzacției, cu scopul aparent de a finaliza fuziunea înainte de deschiderea piețelor asiatice luni dimineață. Ca parte a acordului, Banca Națională a Elveției, banca centrală a țării, a oferit Credit Suisse și UBS împrumuturi de asistență pentru lichidități în valoare de până la 108 miliarde de dolari, se arată într-un comunicat.

De asemenea, se așteaptă ca guvernul elvețian să accelereze tranzacția prin renunțarea la perioada de așteptare de șase săptămâni necesară în mod normal înainte de o fuziune, potrivit New York Times, iar autoritățile elvețiene nu cer UBS să obțină aprobarea acționarilor.

„Odată cu preluarea Credit Suisse de către UBS, a fost găsită o soluție pentru a asigura stabilitatea financiară și a proteja economia elvețiană în această situație excepțională”, a declarat Banca Națională a Elveției.

Tranzacțiile Credit Suisse au scăzut cu 21%

Aproximativ 54 de miliarde de dolari este suma pe care Credit Suisse a împrumutat-o joi de la Banca Națională a Elveției. Banca centrală s-a oferit să ofere lichidități lui Credit Suisse „dacă este necesar” cu câteva ore înainte, dar prețul acțiunilor băncii a scăzut totuși cu aproape 7% în ziua următoare.

Acțiunile Credit Suisse s-au prăbușit în ultimele săptămâni, iar tranzacțiile au fost oprite miercuri, după ce prețul acțiunilor a scăzut cu până la 21%. Marți, banca a declarat că a descoperit „deficiențe materiale” în procesele sale de raportare financiară pentru anii 2021 și 2022. În replică, cel mai mare susținător al său, Saudi National Bank, a declarat că nu va mai cumpăra acțiuni la Credit Suisse.

Prăbușirile recente ale Silicon Valley Bank și Signature Bank din SUA, declanșate parțial de creșterea ratelor dobânzilor, au provocat incertitudini cu privire la vulnerabilitățile mai largi ale sistemului bancar din întreaga lume, îngrijorări care s-au intensificat după apariția semnalelor de avertizare la Credit Suisse.

Însă căderea băncii nu a fost cauzată direct de SVB și Signature, iar problemele sale au precedat actuala criză, întrucât a încheiat anul fiscal 2022 cu o pierdere de aproape 8 miliarde de dolari. Banca însăși și unii directori și consilieri au fost, de asemenea, recent legați de scandaluri, inclusiv de presupuse fraude și de faptul că nu au reușit să prevină spălarea de bani, potrviti forbes.com.