Lifestyle

Baletul, artă și profesie. Cât costă să devii balerin

Baletul, artă și profesie. Cât costă să devii balerin

Baletul, artă și profesie. Baletul este o artă care atrage foarte mulți copii, o parte dintre aceștia sunt îndrumați de părinți, o altă parte, pur și simplu, se îndrăgostesc de această artă. Și totuși, baletul este și o profesie care atrage numeroși tineri, prin modul de viață cu adevărat exclusivist pe care-l oferă. Pe cât de greu ca meserie, pe atît de costisitor ca pregătire. Cât costă să te pregătești pentru meseria de balerin în cele mai renumite școli de dans clasic din lume?

Cu toții am auzit de foarte multe ori că dansul nu este o profesie profitabilă, există însă și excepții. De cele mai multe ori balerinii se bucură de satisfacții incomensurabile imateriale, recunoașterea publicului.

Este adevărat însă că, dacă există o transparență destul de mare din punct de vedere al costurilor, din perspectiva veniturilor, informațiile nu sunt chiar foarte multe și nici foarte clare.

Baletul, artă și profesie. Costurile școlarizării la trei dintre cele mai renumite școli de dans clasic din lume

Costurile școlarizării la Academia de Dans Clasic A. Vaganova din Sankt Petersburg. Costul școlarizării este de 17,500 de Euro, anual. Acest cost include și cazarea, cele cinci mese pe zi atent pregătite în funcție de vârstă și dificultatea studiilor, bilete la Teatrul Mariinsky, participarea în spectacolele Teatrului Mariinksy în funcție de aptitudinile fiecărui elev, îngrijire medicală de specialitate, transferul de la și spre aeroport, excursii de relaxare în Sankt Petersburg.

Dacă este să tragem o linie dupa toate aceste beneficii pe care le ai după urma costurilor, care la prima vedere par destul de mari, ți se par moderate. Cel puțin având în vedere faptul că elevul studiază la cea mai mare și complexă școală de balet din lume.

Costurile școlarizării la Școala de Dans Clasic de la Covent Garden – Royal Ballet School. La Royal Ballet School, costurile diferă destul de mult față de Academia de la Sankt Petersburg. În primul rând costurile se împart în două.

Costurile de la White Lodge, care pregătește elevii cu vârste cuprinse între 11 și 16 ani. Taxa de admitere și studiu este de 25,632 lire sterline, iar costul aferent cazării este de 8,943 lire. Aceste costuri nu includ: mâncarea zilnică, transportul zilnic, echipamentul de dans, uniforma, excursille lunare și clasele opționale.

Costurile de la Upper School, unde sunt înscriși elevii cu vârste cuprinse între 16 și 19 ani sunt reprezentate de taxa de admitere și studiu de 19,509 lire și costul aferent cazării de 10,701 lire. Spre deosebire de White Lodge, aceste costuri includ: mâncarea zilnică, transportul zilnic, echipamentul de dans și uniforma.

Costurile școlarizării la Școala de Dans Clasic a Operei din Paris
La Paris, ca și la Royal Ballet School, costurile școlarizării diferă în funcție de vârsta elevilor, așa cum ați sesizat. Astfel, pentru vârstele 8 – 11 ani, școlarizare sub formă de internat este 1680 de euro primul trimestru și 1260 de euro al doilea și al 3 lea trimestru. În cazul școlarizării normale, fără internat, costurile sunt de 512 euro pentru primul trimestru, 384 euro al doilea și 256,42 al treilea trimestru.

Pentru vârstele 11 – 17 ani, școlarizarea sub formă de internat are un cost de 1680 de euro pentru primul trimestru și de 1260 de euro pentru al doilea și al treilea trimestru.

În cazul școlarizării normale, fără internat, costurile sunt de 512 de euro pentru primul trimestru, 384 de euro al doilea și 256 de euro pentru al treilea trimestru. În același timp, studiile pentru aprofundarea dansului clasic (avansate) presupun cosuti de 1344 de euro în primul trimestru și de 984 de euro al doilea și al treilea trimestru.

Cea mai accesibilă școală de dans clasic pare a fi Școala Operei din Paris

Tragând o scurtă linie, din punct de vedere al costurilor, cea mai accesibilă școala de dans clasic din cele trei enumerate, este Școala de Dans Clasic a Operei din Paris, urmată de Academia de la Sankt Petersburg, iar cea mai costisitoare fiind Royal Ballet School, conform informațiilor furnizate de balletmagazie.

 

La noi, inițierea în dans se poate face la diverse școli. Unul dintre aceste centre fiind și cel dezvoltat de Fundația Nadia Comăneci, prin Programul Centrului MiniMe.