Actual Lifestyle

Bagheta franceză a fost inclusă în patrimoniu mondial. Doar că brutăriile dispar din zonele rurale franceze

Bagheta franceză a fost inclusă în patrimoniu mondial. Doar că brutăriile dispar din zonele rurale franceze
patiline.ro/blog

Pâinea francezilor cea de toate zilele este bagheta. Ea a depășit granițele și o găsim atât în România cât și în întrega lume. Exact din acest motiv, UNESCO a trecut-o oficial în patrimoniul mondial.

Bagheta franceză a fost inclusă în patrimoniu mondial.  Cu toate aceste, brutăriile dispar din zonele rurale franceze

Miercuri,  30 noiembrie 2022, UNESCO, agenția pentru patrimoniu a Națiunilor Unite, a adăugat oficial bagheta pe lista sa de „patrimoniu cultural imaterial.”

Este mai franțuzească decât, poate, Turnul Eiffel sau Sena. În fiecare zi, milioane de oameni o duc acasă, sub braț sau pe bicicletă. Este bagheta, pâinea care a dat ritmul vieții în Franța timp de decenii și a devenit o parte esențială a identității franceze, scrie New York Times, în ediția din 1 decembrie 2022.

Peste șase miliarde de baghete sunt vândute în fiecare an în Franța. Însă pâinea este amenințată, brutăriile dispărând, una după alta, în zonele rurale. Motivul este evident: creșterea prețurilor la gaz și electicitate, precum și alte aspecte economice cu care se confruntă și Franța, la fel ca peste tot, în întrega lume.

Decizia a însemnat mai mult decât cunoașterea meșteșugului de a face pâine – a onorat, de asemenea, un mod de viață pe care pâinea cu crustă subțire a simbolizat-o mult timp și pe care recentele tulburări economice l-au pus în pericol. Alegerea UNESCO a venit în contextul în care brutăriile din zonele rurale dispar, afectate de forțele economice, cum ar fi golirea lentă a satelor din Franța, și în timp ce criza economică care afectează Europa a făcut ca prețul baghetei să crească mai mult ca niciodată.

„Este o veste bună într-un mediu complicat”, a declarat Dominique Anract, președintele Federației Naționale a Brutăriilor și Patiseriilor Franceze, care a condus efortul de a înscrie bagheta pe lista patrimoniului UNESCO.

Chiar și peședintele Franței, Emmanuel Macron, a reacționat la această veste descriind bagheta pe Twitter ca fiind „250 de grame de magie și perfecțiune în viața noastră de zi cu zi”. El a atașat o fotografie celebră a fotografului francez Willy Ronis, în care apare un băiat radiant alergând cu o baghetă, aproape la fel de înaltă ca el, ascunsă sub braț.

Care este legenda baghetei franceze

Crearea baghetei este sursa a numeroase legende urbane: Se presupune că brutarii lui Napoleon au creat-o ca o pâine mai ușoară și mai ușor de transportat pentru trupe; se spune că brutarii parizieni au făcut-o de o consistență care se poate rupe pentru a opri luptele cu cuțitul între facțiunile care construiau sistemul de metrou al orașului (care puteau rupe pâinea cu mâinile goale și nu aveau nevoie de cuțite pentru a o tăia). Istoricii spun că pâinea s-a dezvoltat treptat și pâini alungite erau deja produse de brutarii francezi în 1600.

„Primii care au vorbit despre faptul că francezii mâncau baghete, o pâine foarte ciudată și diferită, au fost turiștii de la începutul secolului al XX-lea care au venit la Paris”, a declarat Laurioux, cel care a condus comitetul academic care a supravegheat prezentarea baghetei la UNESCO. „A fost o viziune a străinilor care a legat identitatea franceză de baghetă”.