La puțin timp după ce s-a aflat că Niculae Bădălău a fost reținut, au venit și primele reacții ale reprezentaților Curții de Conturi. Decizia e clară și fără negocieri: politicianul a rămas fără loc de muncă.
Curtea de Conturi a anunțat că membrii Curții și auditorii publici externi sunt suspendați din funcții dacă vor fi trimiși în judecată. Astfel, Niculae Bădălău, care a fost consilier de conturi și vicepreşedinte al Autorităţii de Audit, a rămas pe dinafară. De asemenea, Curtea de Conturi susține că are încredere în justiție că va rezolva acest caz așa cum scrie la carte.
„Curtea de Conturi a României reiterează poziţia de susţinere a actului de justiţie”
”Curtea de Conturi a României a luat act de comunicatul Direcţiei Naţionale Anticorupţie privind măsurile dispuse de procurori cu privire la domnul Niculae Bădălău, consilier de conturi, vicepreşedinte al Autorităţii de Audit.
Curtea de Conturi a României reiterează poziţia de susţinere a actului de justiţie şi îşi exprimă încrederea că autorităţile competente vor soluţiona acest caz în conformitate cu prevederile Constituţiei României şi cu reglementările incidente”, a transmis, duminică seară, într-un comunicat, Curtea de Conturi.
„În caz de condamnare definitivă, ei sunt demişi de drept, iar în caz de achitare, suspendarea încetează”
De asemenea, potrivit articolului 54 din Legea nr. 94/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii de Conturi, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, ”de la data trimiterii în judecată penală, membrii Curţii de Conturi şi auditorii publici externi sunt suspendaţi de drept din funcţiile lor. În caz de condamnare definitivă, ei sunt demişi de drept, iar în caz de achitare, suspendarea încetează’’.
Cu ce a greșit Niculae Bădălău
Niculae Bădălău, fost senator PSD a fost reținut de Direcția Națională Anticorupție duminică seară, într-un dosar de dare de mită și trafic de influență. „În datele de 09.08.2022 și 19.11.2022, inculpatul Bădălău Niculae i-ar fi pretins unui primar de comună să atribuie un contract privind «Reabilitare sistem de alimentare cu apă potabilă…», estimat la valoarea de 7.071.925 de lei fără TVA, unei societăți administrate de o rudă a acestuia.
Lăsând să se creadă că are influență asupra unei persoane din conducerea Companiei Naționale de Investiții (C.N.I.), pe care ar fi promis că o va determina să asigure finanțarea a două proiecte depuse la această instituție de către primăria respectivă”, au transmis procurorii DNA. Întregul comunicat îl puteți citi aici!