Actual Social

BAC 2022. Reguli la care elevii trebuie să fie atenți ca să nu li se depuncteze tezele sau să fie eliminați

bacalaureat Credit imagine: zf.ro

Emoții mari, atât pentru viitorii absolveți de liceu, cât și pentru cei dragi lor. BAC-ul de anul acesta are și el regulile lui. Atenția, concentrarea, respectarea regulilor de conduită la examinare, vor ajuta și în aceste momente de tensiune maximă.

BAC 2022. Reguli la care elevii trebuie să fie atenți ca să nu li se depuncteze tezele sau să fie eliminați

De astăzi, luni, 20 iunie, încep probele scrise din cadrul sesiunii de vară a Bacalaureatului 2022. Peste 126.000 de absolvenţi de liceu s-au înscris și sunt așteptați la examinare, acesta fiind cel mai mic număr de candidați după 1989.

Există câteva reguli de bază, care trebuie, neapărat, respectate de elevi, pentru a nu inflența negativ rezultatul examinării, respectiv depunctare și chiar anulare. Limba și literatura română este prima probă.

Candidaților li se permite accesul în centrele de examinare în intervalul 7:30-8:30. Timpul destinat elaborării unei lucrări este de trei ore pentru fiecare probă, ca și până acum.

Se pot folosi doar instrumente de scris cu cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor și a desenelor doar creion negru. Candidaților le este interzis să introducă în sălile de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoșe sau poșete. Nerespectarea acestor dispoziții duce la eliminarea din examen.

Este interzis ca, în sala de examen, elevii să aibă cu ei telefoane mobile, căști audio, precum și orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare care permite conectarea la internet/la la rețelele de socializare, ce ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare cu alți candidați din centrul de centrul de examen sau cu exteriorul.

Elevii nu au voie să intre în sala unde au fost repartizați cu manuale, notițe, însemnări sau dicționare.

Pentru a evita depunctarea, profesorii recomandă elevilor să se concentreze strict la subiectul primit și să nu se angajeze în discuții cu colegii lor, pe parcursul celor trei ore de examen.

Sălile de examen au amplasate camere funcționale de supraveghere cu sistem video-audio. Cei care nu respectă aceste reguli și sunt descoperiți cu mijloacele de mai sus enumerate, riscă să fie eliminați din examen, chiar dacă materialele interzise au fost sau nu folosite de către ei. Iar tentativele de fraudare a examenului duc la eliminarea din examen și interzicerea participării la următoarele două sesiuni ale examenului de Bacalaureat.

La examinare, elevii, după ce și-au lăsat obiectele în sala de depozitare, sunt repartizați câte unul în bancă, în ordine alfabetică, în funcție de disciplina și de tipul de subiect primit, conform listelor afișate, anterior, la avizier.

Înainte de distribuirea subiectelor, în sala de examen, asistenții vor explica cum se va desfășura proba și cum se completează datele personale pe foaia tipizată.

Lucrarea poate fi anulată dacă elevul își scrie numele pe foile tipizate, în afara rubricii care se sigilează, sau dacă recurge la orice alte semne distinctive.

Aceste reguli sunt valabile pentru toată perioada Bacalaureatului 2022.

Marți va avea loc proba obligatorie a profilului, iar miercuri este cea la alegere. Joi este programat examenul la Limba și literatura maternă.

Primele rezultate vor fi afișate la data de 27 iunie, când vor putea fi depuse și contestațiile. Notele finale urmează a fi publicate la 1 iulie a.c.

Săptămâna viitoare, joi, vor fi anunțate și primele rezultate la Evaluarea Națională.