Actual Lifestyle

Azi, primul termen în apelul fostului procuror Mircea Negulescu. Care este solicitarea procurorilor de caz

Azi, primul termen în apelul fostului procuror Mircea Negulescu. Care este solicitarea procurorilor de caz
Infoactual/arhiva

După achitarea fostului procuror DNA Mircea Negulescu, Parchetul General a formulat apel contestând sentința pronunțată de o instanță a Înaltei Curți de Casație și Justiție. Nu numai procurorii au fost uimiți de sentința de achitare ci și românii care au ascultat înregistrările cu Negulescu, zis „procurorul Portocală”.

Azi, primul termen în apelul lui Mircea Negulescu. Care este solicitarea procurorilor de caz

Luni, 16 ianuarie 2023 va avea loc primul termen de apel, la instanța supremă. Procurorii cer desființarea sentinței și constatarea vinovăției fostului procuror, dar, totodată, și încetarea procesului pentru intervenția prescripției.

Procesul are loc la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ).

Amintim că Negulescu a fost achitat pe fond, de acuzațiile privind fabricarea unui dosar penal pentru fostul deputat PSD Vlad Cosma. De altfel, în acest dosar, Vlad Cosma este parte civilă și va fi reprezentat de avocatul Horia Miclescu, potrivit media.

Care este solicitarea procurorilor de caz

Prin apelul nou formulat se solicită instanței să desființeze sentința de achitare și să constate vinovăția fostului procuror Mircea Negulescu pentru acuzațiile care i-au fost aduse.

În document se menționează că Mircea Negulescu ar fi încălcat dispozițiile procedurale privind modul de efectuare a anchetei și ar fi nesocotit, în același timp, drepturile persoanelor anchetate.

Concret, procurorii de la Parchet nu fac altceva decât să reia acuzațiile din rechizitoriul întocmit de Adina Florea, de la controversata Secție pentru Investigarea Infracțiunilor din Justitie (SIIJ). Acest document a fost desființat de instanța de fond care a dispus achitarea în cazul fostului procuror DNA.

Procurorii cer instanței de apel să constate vinovăția lui Mircea Negulescu pentru comiterea infracțiunilor de cercetare abuzivă, participatie improprie în modalitatea instigării la inducerea în eroare a organelor judiciare și influențarea declarațiilor.

Pe de altă parte, prin apel, se cere constarea prescripției în acest dosar și încetarea procesului în cazul lui Mircea Negulescu. Parchetul general solicită instanței să aplice Decizia 67 din 25 octombrie 2022 privind aplicarea deciziilor CCR privind prescripția și să dispună încetarea procesului penal.

Ultimele date atestă din puncte de vedere juridic că „fapta nu există”

Privind în urmă, cronologic, la data de 31 octombrie 2022, prin sentința nr. 463, pronunțată în dosarul nr. 1408/1/2020, o instanță a ICCJ a dispus achitarea lui Mircea Negulescu pentru toate faptele de care a fost acuzat. Decizia de achitare a fost dispusă în temeiul art. 16 alin. 1 lit. a) din Codul de procedură penală – „fapta nu există”.

Motivațiile juridice ale judecătorilor în decizia de achitare, formularea ad literam, poate fi citită cu un singur click aici.