Doi ani de tranziție. Doi ani de încercări. Doi ani, o vârstă fragedă, cu bucurii și supărări, inevitabile. Atât a împlinit Maia Sandu, care se află în fruntea țării de peste Prut, ca urmare a unor alegeri libere ce au exprimat voința unor oameni greu ăncercați de intemperiile vremurilor.
Azi, Maia Sandu împlinește doi ani de mandat. ”Vom munci în continuare pentru a avea o țară liberă și prosperă.” Un mesaj VIDEO
Azi, 24 decembrie 2022, se împlinesc doi ani de când Maia Sandu a fost investită în funcția de președinte al Republicii Moldova.
„Le mulțumesc tuturor cetățenilor noștri care, în acești doi ani, au pus umărul pentru a face din Moldova un loc mai bun. Vom munci în continuare pentru a avea o țară liberă și prosperă. Vom reuși acest lucru împreună, uniți și solidari”, a transmis șeful statului moldovenesc, Maia Sandu, într-un comunicat trimis Infoactual.
Pe 15 noiembrie 2022 s-au împlinit doi ani de la victoria Maiei Sandu în alegerile prezidențiale unde contracandidat a fost pro-rusul Igor Dodon. Aflată la jumătatea mandatului, Maia Sandu rămâne cel mai redutabil om politic moldovean. Și-a păstrat această calitate și chiar și-a consolidat-o în pofida vremurilor grele prin care a gtrecut și trece Republica Moldova, potrivit DW.
”S-a spus că războiul lui Putin din Ucraina a propulsat Republica Moldova la statutul de țară-candidată la Uniunea Europeană. Și da, și nu. Cu o conducere pro-rusă la Chișinău n-am fi avut această șansă, dimpotrivă, am fi fost în situația „satrapiei” lui Lukașenko, a Bielorusiei, am fi fost un teatru de război.
Voința de schimbare a moldovenilor și omul potrivit în funcția potrivită (dând peste cap toate clișeele patriarhale ale Basarabiei) s-au potențat reciproc. Astfel, am evitat scenariul cel mai sinistru, al unei ocupații rusești, ajutați și de rezistența eroică a ucrainenilor.
După doi ani de mandat, Maia Sandu este contestată în stradă de grupuri violente, instigate și plătite de penalul Șor, ajutat din parlament de „frații” comuniști și socialiști, și, cum altfel?, asistați de serviciile secrete rusești, care au pus la cale un plan de răsturnare a guvernării pro-europene de la Chișinău și readucerea Moldovei sub papucul Kremlinului,” relatează, într-o amplă analiză reporterul DW în Republica Moldova.
Concluzia este o certitudine: războiul de la graniță, refugiații ucraineni din calea urgiei care s-a abătut peste ei și dorința acestui popor basarabean, mult încercat, de a trăi în liniște pace, sănătate și armonie.