Social

Azi în istorie: 29 martie 2004: România a devenit membru al NATO

Romania si NATO Sursa foto Nine O'Clock
Sursa foto: Nine O'Clock

România a devenit membru al NATO la data de 29 martie 2004, după depunerea instrumentului de aderare la organizație la Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii. Alături de România pe 29 martie au aderat la alianța militară și Estonia, Letonia, Lituania, Slovacia și Slovenia.

Prim-miniștrii celor șapte țări au înmânat instrumentele de aderare la Tratatul Atlanticului de Nord secretarului de stat american, Colin Powell, care le-a acceptat în numele Statelor Unite.

2004, anul NATO pentru România

Pentru România, aderarea la NATO a reprezentat o evoluție majoră, cu o influență decisivă asupra politicii externe și interne a României. Apartenența la NATO reprezintă garanția securității și stabilității externe, vitale pentru asigurarea unei dezvoltări prospere a țării. România joacă un rol activ în promovarea valorilor și obiectivelor Alianței, atât prin participarea la operațiunile și misiunile acesteia, cât și prin implicarea în inițiativele și evoluțiile conceptuale.

România a fost un partener al forțelor aliate în timpul Războiului din Golf, în special în timpul exercitării funcției de președinte al Consiliului de Securitate al ONU. România a fost activă în operațiuni de menținere a păcii în cadrul UNAVEM în Angola, IFOR/SFOR în Bosnia, în Albania, în Afganistan și a trimis 860 de militari în Irak după invazia condusă de Statele Unite.

România a aplicat sancțiunile Națiunilor Unite împotriva Iugoslaviei. În ciuda diviziunilor din Parlament și din rândul populației, România a sprijinit NATO în campania din Kosovo și a acordat aprobarea ca NATO să survoleze spațiul aerian românesc. A fost prima țară care s-a înscris în programul Parteneriat pentru Pace al NATO, aderând ulterior la NATO în 2004.

România este, de asemenea, membră a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) și a Consiliului de Cooperare Nord-Atlantică (NACC).

În august 2014, președintele României, Traian Băsescu, a făcut apel la țările NATO să trimită arme armatei ucrainene. România conține unul dintre cele mai slabe puncte strategice ale NATO, Poarta de la Focșani, conform en.wikipedia.org.

Șapte țări au aderat la NATO

Ceremonia a avut loc în Cash Room din cadrul Departamentului de Trezorerie al SUA din Washington, D.C.

În acel moment, cele șapte țări au devenit în mod oficial părți la Tratatul Atlanticului de Nord și membre ale Organizației Tratatului Atlanticului de Nord. Aceasta este cea de-a cincea și cea mai mare rundă de extindere din istoria NATO, ceea ce aduce NATO la 26 de țări membre.

Evenimentul a fost sărbătorit printr-o ceremonie specială găzduită de președintele Statelor Unite, George W. Bush, la Casa Albă și la care a participat secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer.

Aderarea celor șapte noi membri a fost marcată printr-o ceremonie specială de ridicare a drapelului la sediul NATO din Bruxelles, la 2 aprilie. Aceasta a fost urmată de un prânz de lucru informal al miniștrilor de externe din cele 26 de țări membre actuale.