Social

Avocatul Poporului reactioneaza: Nu sunt LEGALE! Această nevoie a fost ÎNGRĂDITĂ!

Avocatul Poporului reactioneaza. Acesta s-a sesizat din oficiu in ceea ce priveste o posibila incalcare a dreptului la viata si la integritate fizica si psihica si a dreptului la ocrotirea sanatatii in cazul pacienţilor cu boli cronice.

‘Instituţia Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu privind posibila încălcare a prevederilor art. 22 din Constituţie – dreptul la viaţă şi la integritate fizică şi psihică şi a art. 34 – dreptul la ocrotirea sănătăţii întrucât, odată cu declanşarea pandemiei de COVID-19, accesul în spitale al pacienţilor cu boli cronice a fost restrâns’, potrivit unei solicitări postate, vineri, pe site-ul instituţiei şi adresate ministrului Sănătăţii, Nelu Tătaru, privind restrângerea accesului pacienţilor cu boli cronice în spitale desemnate suport COVID-19, prin ordine de ministru, fundamentate pe prevederile Decretului nr.195/2020 privind instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României, respectiv ale Decretului nr. 240/2020 privind prelungirea stării de urgenţă.

Scrisoare adresată Ministerului Sănătăţii şi Primăriei Bucureşti

Avocatul Poporului reactioneaza: ‘În plus, Ordinul ministrului Sănătăţii nr. 753 din 7 mai 2020 pentru modificarea Ordinului ministrului Sănătăţii nr. 555/2020 privind aprobarea Planului de măsuri pentru pregătirea spitalelor în contextul epidemiei de coronavirus COVID-19, a Listei spitalelor care asigură asistenţa medicală pacienţilor testaţi pozitiv cu virusul SARS-CoV-2 în faza I şi în faza a II-a şi a Listei cu spitale de suport pentru pacienţii testaţi pozitiv sau suspecţi cu virusul SARS-CoV-2 este fundamentat pe prevederile Decretului nr. 195/2020 privind instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României şi ale Decretului nr. 240/2020 privind prelungirea stării de urgenţă pe teritoriul României; prevederile art. 16 alin (1) lit. a) şi b) şi ale art. 25 alin. (2) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare’, precizează sursa citată.

Conform Avocatului Poporului, măsurile instituite prin Ordinul 753/2020 nu sunt legale, în condiţiile în care starea de urgenţă a încetat

‘În aceste condiţii, considerăm că nu se mai justifică îngrădirea accesului pacienţilor în spitalele desemnate suport COVID-19, întrucât există mai mulţi pacienţi cu boli cronice grave pentru care urgenţa este imperioasă, pacienţi care necesită proceduri medicale complexe, care nu se pot realiza decât în spital. Faţă de situaţia prezentată, în baza art. 59 alin (2) din Constituţia României, coroborat cu art. 4 şi art. 25 din Legea nr. 35/1997 privind organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatul Poporului, republicată, vă rugăm să ne comunicaţi măsurile dispuse pentru a permite reluarea activităţii acestor spitale, deoarece starea de urgenţă nu mai subzistă’, mai arată Avocatul Poporului, potrivit DCnews