Aşa cum au promis, liderii USR au contestat la Curtea Constituțională (CCR) sesizări de neconstituționalitate privind cele trei legi ale justiției, votate în această săptămână în Senat, cameră decizională, de coaliția PSD PNL UDMR. Acestoa li s-au alăturat şi parlamentarii noului partid, Forța Dreptei, înfiinţat de Ludovic Orban.
Avocatul Poporului a atacat la CCR Legea privind Statutul judecătorilor și procurorilor, iar USR tot pachetul de legi. DOCUMENT
Şi parlamentarii partidul REPER anunţase că au în vedere contestarea la Curtea Constituţională a celor trei acte normative, numai că nu şi-au dus demersul până la capăt, întrucât USR şi Forţa Dreptei au avut suficente semnături pentru a depune această contestaţie la Curtea Constituţională.
E vorba despre legea privind organizarea judiciară, legea privind Statutul judecătorilor şi procurorilor şi legea privind Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), promovate de ministrul Cătălin Predoiu și asumate de coaliția de guvernare.
Cele trei legi au trecut prin Parlament cu dezbateri minimale, printr-o procedură accelerată. Pentru a scurta timpul de dezbatere, coaliția de guvernare a înființat o comisie specială, eliminând de pe circuitul parlamentar dezbaterea proiectelor în comisiile juridice din Senat și Camera Deputaților.
USR a anunțat încă de la începutul săptămânii că va ataca legile la CCR.
„USR va ataca la CCR legile justiţiei promovate de ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, şi susţinute de coaliţia de guvernare. Azi, în Plen, toţi senatorii USR au votat împotriva celor 3 legi. USR a cerut, iniţial, scoaterea de pe ordinea de zi a dezbaterilor din Plen ale legilor justiţiei, reîntoarcerea lor la comisie şi prelungirea termenului de dezbatere până când autorităţile române vor primi punctul de vedere al Comisiei de la Veneţia pe propunerile de modificare”, arăta luni USR într-un comunicat de presă.
Avocatul Poporului atacă la CCR
Avocatul Poporului, Renate Weber, a atacat la Curtea Constituțională a României (CCR) Legea privind Statutul judecătorilor și procurorilor.
Avocatul Adrian Toni Neacșu a inițiat, sâmbătă, 15 octombrie, o petiție pentru apărarea Constituției României, prin care solicită senatorilor României să nu voteze pentru eliminarea suveranității naționale din Legile Justiției.
„Solicităm senatorilor României să nu voteze eliminarea sancțiunii pentru nerespectarea de către judecători și procurori a deciziilor Curţii Constituţionale şi a deciziilor pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în soluţionarea recursurilor în interesul legii ori în dezlegarea unor chestiuni de drept (L612/2022)”, spunea Toni Neacşu în petiţia iniţiată.