Aviz românilor care își iau liber în perioada următoare. Medicul Emilian Imbri a dezvăluit astăzi, la Realitatea Plus, ce anume l-a uimit în concendiul din Spania, în contextul pandemiei de coronavirus.
„În Spania, oamenii respectă regulile. Eu am făcut patru ore până în Spania, este adevărat, cu avionul, și, practic, nu este atât de aglomerat ca la noi. Vreau să vă spun că atunci când am ajuns acolo se raportau zilnic cam 200 de cazuri de infectări. Când am plecat spre casă, ajunseseră la peste 1000 de cazuri deja de infectări. Însă, ceea ce m-a impresionat este că, deși autoritățile spaniole au spus că în aer liber, pe stradă, nu mai este nevoie să porți mască, toată lumea purta mască. Și spaniolii care lucrau acolo, și turiștii. Și la plajă, peste tot, aveau mască, plaja nefiind aglomerată.
Toată lumea purta mască, singurul loc în care nu se purta era seara, după ora 21, când puteai să respiri altceva decât aer sufocant. Este o căldură uscată, Africa este la doi pași, însă seara, la fel ca în Centrul istoric de la noi sau la mare, lumea se îmbulzește pe terase, stau apropiați fără mască, pentru că se consumă băuturi răcoritoare”, a precizat medicul Emilian Imbri în direct, la TV.
Studiu realizat de un mare operator de servicii medicale private din România
Jumătate din populația orașelor mici și o treime dintre cetățenii orașelor mari au fost infectate cu virusul SARS-CoV-2, arată un studiu realizat de un mare operator de servicii medicale private din România. Potrivit acestuia, față de statisticile oficiale, cifrele sunt mai mari de nouă ori, respectiv de trei ori.
În mediul urban, gradul de imunitate colectivă în fața coronavirusului depășește pragul de 60%, respectiv între 6 și 7 milioane de locuitori. Cercetarea precizează că dacă s-ar lua în calcul și mediul rural, numărul celor care fie au trecut prin boală, fie s-au vaccinat ar putea ajunge la 12 milioane de persoane.
Realizatorii documentului susțin că cei care au fost infectați nu sunt suficient de protejați împotriva tulpinii Delta și menționează că vaccinarea rămâne cea mai eficientă soluție.
Autorii atrag atenția că valul 4 este mai aproape decât se credea inițial și că probabil în cel mult o lună vom ajunge să avem din nou mii de îmbolnăviri zilnice din cauza acestei tulpini mult mai infecțioase, iar din toamnă va crește presiunea pe spitale.
Specialiștii spun că este nevoie de implicare mai mare a tuturor în campania națională de vaccinare și că, spre deosebire de țările din vestul Europei, populația de peste 60 de ani, cea mai expusă unor evoluții severe a bolii, a ales într-o proporție mult mai mică să se imunizeze.
Din datele prezentate, reiese că aproape 70% din totalul bucureștenilor au căpătat imunitate naturale sau prin administrarea de vaccinuri.
Cercetarea s-a desfășurat pe un eșantion reprezentativ de peste 900 de persoane din București, Cluj, Constanța, Timișoara, Giurgiu, Suceava și Piatra Neamț, potrivit RRA.