Social

Avertisment pentru români! Octavian Jurma: „Coșmarul va mai continua…”! Ce urmează?

Avertisment pentru români! Octavian Jurma: „Coșmarul va mai continua…”! Ce urmează?

Avertisment pentru români! Octavian Jurma: „Coșmarul va mai continua 2 săptămâni!”Epidemiologul Octavian Jurma a dat o veste bună românilor. Ținând cont că suntem ”în faza descendenta încă de săptămâna trecută”, cercetătorul spune că scenariul pesimist devine optimist.

Într-o postare pe contul personal de socializare, Octavian Jurma a făcut o analiză de gen a impactului crizei pandemice asupra României. Acesta spune că „suntem în faza descendenta încă de săptămâna trecută! Coșmarul va mai continua 2 săptămâni!”

”Vești bune, suntem în faza descendenta încă de săptămâna trecută. Vești proaste: avem o nouă premieră negativă, suntem singura țară din Europa (probabil a doua din lume după Brazilia) care a permis unui val epidemic sa evolueze nestânjenit până la vârf.

Este foarte posibil ca săptămâna trecută să fi atins vârful valului 4-Delta cu 18,863 cazuri în 19 octombrie 2021, chiar în ziua în care Președintele Iohannis și-a declarat îngrijorarea și a convocat o ședință pentru ziua următoare.

Tot în ziua următoare, media mobilă la 7 zile a început să scadă ușor pentru prima dată în valul 4-Delta definind un platou ușor descendent, iar în această săptămână, scăderea s-a accentuat (curba roșie)”.

Jurma: Este foarte posibil ca săptămâna trecută să fi atins vârful valului 4-Delta

„Există o suspiciune legitimă că saturația numărului de teste accentuează aspectul descendent însă este aproape imposibil să se testeze mai puțin decât se testează deja în România fără să se încalce flagrant legea. Putem spune că în România testele urmează curba infectărilor și nu o mai preced încă de la începutul lunii octombrie.

În imaginea atașată aveți sus un grafic mai vechi, cu două din cele trei scenarii prezentate în 30 septembrie 2021 la Digi24 în emisiunea „Jurnal de Seara”.

Atunci arătam că scenariul pesimist din septembrie (prezentat si de col. dr. Gheorghiță) devine optimist pentru octombrie și că e posibil să trecem de 25,000 de cazuri pe zi în două noi scenarii pesimiste bazate pe estimarea bazinului de populație susceptibil la infecție (scenarii de imunizare de turma prin infectare).

Vârful ar fi fost la 25,000 de cazuri pe zi

În săptămâna următoare însă numărul de teste a fost brusc plafonat și am pierdut capacitatea de urmări direct valul pandemic.

Nu știm așadar cât de mult a urcat valul, dar atât extrapolarea bazată pe rata de pozitivare constantă la 15% cât și extrapolarea bazata pe un număr constant de teste (curba albastră continuă în graficul de jos) au o evoluție similară.

De asemenea alinierea bună a curbei în aceasta fază descendentă la scenariul denumit atunci „pesimist” (curba verde punctată în graficul de sus), sugerează că vârful ar fi fost la 25,000 de cazuri pe zi dacă testarea continua sa crească proporțional cu creșterea numărului de cazuri.

Testarea a intrat însă în platou după 2 octombrie așa încât am putut urmări doar aspectul nu si amplitudinea reală în luna octombrie (am discutat deja aceste scenarii în alt articol)”.

Valul a început să coboare deja de săptămâna trecută

„În graficul de jos aveți o curbă optimistă, ușor diferită de cea din septembrie, recalibrată pentru noul nivel de testare acum 2 săptămâni. Vedem că și în acest caz evoluția reală urmărește destul de bine simularea. Mai sunt și alți indicatori care confirmă că avem un debut de fază descendentă, inclusiv faptul că vârful era așteptat încă din august la mijlocul lunii octombrie chiar dacă nu la acest nivel îngrozitor.

Așadar nu știm cat de sus s-a dus valul în această lună, dar vestea bună este că a început să coboare deja de săptămâna trecută și că din această săptămână a revenit deja în zona detectabilă.

Acest lucru înseamnă însă și ca devenim prima țară din Europa (probabil a doua după Brazilia) care a lăsat un val epidemic sa ajungă la vârf în mod natural.

Cercetător: Măsurile anunțate marți și adoptate joi ca să intre în vigoare luni nu aveau cum sa producă o scădere încă dinainte de a fi anunțate

„Măsurile anunțate marți și adoptate joi ca să intre în vigoare luni nu aveau cum sa producă o scădere încă dinainte de a fi anunțate. Dacă erau introduse a doua zi ar fi putut sa ascundă atingerea naturala a vârfului si sa îl atribuie masurilor. Amânate cu o săptămână, rolul lor este mai degrabă propagandistic ca sa poată spună ca prin aceste masuri au învins pandemia.

Experimentul infectării de turma a reușit în România nu doar datorita neglijentei, ci și pentru că pandemia a fost asistată activ.

Piedicile lăsate de medici în calea pandemiei, atât cele din valurile 2 si 3 cât și cele stabilite în vara și luna septembrie, au fost sistematic eliminate în mod activ de factorii politici sub diferite pretexte („nu ne permitem”). Ei bine asta înseamnă că ne permitem să lăsăm pandemia să ucidă un român la fiecare 4 minute și ne permitem catastrofa umanitara care însoțește un val epidemic lăsat sa se dezlănțuie asupra populației.”

Ce urmează?

„Sunt destul de sigur că va urma o perioadă de scădere relativ rapidă conform prognozei. Vom coborî astfel (media mobila) sub 10,000 la începutul lunii noiembrie (finalul săptămânii viitoare) și sub 5,000 de cazuri pe zi la finalul lunii noiembrie.

Dacă în decembrie vom continua să coboram sau vom intra într-un platou depinde de cum va continua vaccinarea și de gradul de conformare cu măsurile anunțate.

Pentru medici decembrie este de asemenea luna în care vor putea sa înceapă sa respire si eventual sa își ia o binemeritată vacanță.

E posibil ca în cazul in care vaccinarea continuă în acest ritm să ajungem la 70% din populație vaccinată în februarie și să trecem prin valul 5 la fel de ușor cum au trecut și celelalte țări din Europa civilizată prin valul 4 sau să îl evităm cu totul.

O sa o luăm de la capăt și anul viitor

„Daca politicienii se vor grăbi iarăși să relaxeze totul și să declare pandemia închisă ca să fure populist startul de sărbători, o sa o luăm de la capăt și anul viitor.

Așadar dac bătălia pentru valul 4 a fost pierduta înainte de a începe pentru că așa au decis cei care ne conduc, putem câștiga bătălia cu valul 5 tot înainte de a începe pentru ca așa am hotărât noi, ca popor, în pofida celor care ne-au condus deja de 3 ori în prăpastia COVID-19.

Din păcate numărul de decese va continua sa crească și în aceasta săptămână și ne putem aștepta la o scădere reală numarului de pacienți în ATI și decese abia peste 2 săptămâni.”

Coșmarul va mai continua deci 2 săptămâni

„Coșmarul va mai continua deci 2 săptămâni și nu exclud ca marea relaxare de la debutul valului să fie urmată si de marea mușamalizare la finalul valului, tocmai pentru a se putea erija în eroi salvatori.

La fel au procedat si călăii de la Revoluția din 1989 ca sa devină la final revoluționari slăviți [și cinstiți cu voturi] de o majoritate recunoscătoare.

Atât natura masurilor luate cât și felul în care s-au luat sunt perfect compatibile cu un astfel de scenariu [strict ipotetic]. Putem avea deci parte și de surprize și evoluții greu de anticipat mai ales pe scena politică, este singura care contează si pentru evoluția pandemiei”, scrie Octavian Jurma pe Facebook.