Actual

Avertizări de la ANM. Fenomene extreme vor avea loc în România

vremea vineri sursă foto: cancan.ro
Sursă foto: cancan.ro

Directorul Administrației Naționale de Meteorologie, Elena Mateescu, a transmis faptul că valul de aer cald se ciocnește cu cel de aer rece. Acest lucru duce la formarea pe teritoriul României unor fenomene meteo extreme.

„Continuă vremea extremelor meteorologice și în țara noastră. Mâine, în special în partea de sud și sud-est a țării, vorbim de o vreme caniculară. Temperaturile se apropie de 35-36 de grade Celsius. Indicele temperatură-umezeală va depăși ușor pragul critic de 80 de unități, în timp ce, în special în zonele montane, dar și în Transilvania, în Moldova, în Maramureș, în partea de nord și nord-est a Munteniei vorbim de fenomene de instabilitate atmosferică, care se vor caracteriza prin cantități de apă de peste 20. 30l/m², condiții pentru vijelii și căderi de grindină”, a transmis directorul Administrației Naționale de Meteorologie.

Fenomene extreme în România

Pe parcursul zilelor de joi și vineri, temperaturile vor depăși 40 de grade Celsius. Totuși, în cursul zilei de sâmbătă se va instala un val de aer rece și fenomene extreme.

„Joi, valul de căldură va cuprinde regiunile vestice, sudice și sud-estice. Ne vom apropia joi de temperaturi, în special în lunca Dunării, de până la 37-38 de grade. Indicele de temperatură-umezeală va atinge și va depăși pragul critic de 80 de unități, iar vineri va fi cea mai caldă zi din această săptămână, pentru că deja valul de căldură în intensificare va cuprinde toată țara și vom vorbi de temperaturi la scara întregii țări, între 32-41 de grade, cu cele mai ridicate valori în sudul și sud-vestul”, a continuat Elena Mateescu.

Gradul de instabilitate la final de săptămână se va accentua. De asemenea, se vor produce fenomene extreme, dar vor apărea și averse cu caracter torențial și vântul se va intensifica, conform mediaflux.ro.

„Vorbim de temperaturi, sâmbătă, de 38 de grade, în timp ce în partea de vest a țării vom consemna valori în scădere, pentru că acestea nu vor mai depăși 25-26 de grade Celsius. În același timp, sâmbătă, cu siguranță gradul de instabilitate se va accentua, pentru că deja cunoaștem schimbul de masă de aer foarte cald cu o masă de aer mai rece va aduce fenomene de instabilitate extremă și vorbim avers de averse cu caracter torențial, intensificări de scurtă durată ale vântului în jumătatea de vest a țării”, a transmis șefa Administrației Naționale de Meteorologie.

Luna iulie, printre cele mai călduroase

Luna iulie, care tocmai ce s-a încheiat a fost una dintre cele mai calde din România din momentul în care au fost introduse măsurătorile mondiale.

Luna trecută au fost zile în care temperaturile resimțite au fost și de 45-46 de grade chiar și la umbră.

„Cele trei săptămâni în care am avut cele mai ridicate valori de temperaturi măsurate la umbră, inclusiv vorbim de temperaturi resimţite de 45-46 de grade, dar reprezintă cea mai călduroasă perioadă, aşa cum este şi comunicatul Organizaţiei Meteorologice Mondiale emis luni, prin care se confirmă, conform datelor Copernicus, că intervalul 1 – 26 iulie o să fie cel mai cald în istoria măsurătorilor la nivel mondial. Şi noi avem perioada 1 – 26 iulie, când înregistrăm valori cu o abatere termică de 2,4 grade, faţă de perioada 1981 – 2010, ceea ce înseamnă pe locul trei ca fiind cea mai caldă lună iulie”, a concis Elena Mateescu.