Actual

Breaking: Avertizare Google! Trei aplicații vă fură banii de pe card

Avertizare Google! Trei aplicații vă fură banii de pe card
Arhivă

Mare atenție la aplicațiile Android din Magazin Plat! Google a eliminate trei dintre acestea, după ce a descoperit că ele puteau să instaleze un software care fură bani de la utilizatori.

Mai exact, cele trei aplicații sunt capabile să instaleze faimosul malware Joker, care îi înscrie pe utilizatori la servicii de abonament costisitoare, fără ca aceștia să știe. Este vorba despre Style Message, Blood Pressure App și Camera PDF Scanner.

Cele trei aplicații Android au fost eliminate din Magazinul Google Play. În cazul în care le-ați descărcat deja, înainte ca programele să fie eliminate, experții vă recomandă să le ștergeți de pe telefon.

Aplicațiile de care trebuie să vă feriți

  • Style message (com.stylelacat.messagearound)
  • Blood Pressure App, adică aplicația pentru tensiune arterială (blood.maodig.raise.bloodrate.monitorapp.plus.tracker.tool.health)
  • Camera PDF Scanner (com.jiao.hdcam.docscanner)

Malware Joker îți golește cardul

Igor Golovin, cercetător în securitate la Kaspersky (companie de software care produce programe de scuritate) a explicat într-o postare online că acest malware Joker, descoperit încă din 2017 pe terminale Android, se ascunde în aplicaţii Android şi te înscrie la diferite abonamente cu plată fără ştirea ta. Dacă ai conectat cardul de credit la alte aplicaţii de pe telefon, atunci ţi-l va goli rapid.

„Infamul malware Joker poate intercepta codurile trimise în mesaje text de pe Google Play, unde escrocii descarcă aplicații legitime din magazin și le adaugă cod rău intenționat și le reîncarcă în magazin sub un alt nume. Aplicațiile își îndeplinesc scopurile inițiale în majoritatea cazurilor, iar utilizatorul nu va bănui că sunt o sursă de amenințări. Pentru a ocoli verificarea pe Google Play, troianul monitorizează dacă acesta a fost pus în funcțiune. Sarcina utilă rău intenționată va rămâne inactivă în timp ce aplicația este blocată în etapa de verificare”, a explicat Golovin.

Verificați în recenzii orice aplicație

Și compania Kaspersky avertizează ca atunci când descărcați o aplicație din Magazinul Google Play să verificați în recenzii și detalii dacă aceasta este realizată de o persoană de renume sau nume cunoscut.

Ca să nu aveți surprinze cu abonamente nedorite, nu instalați aplicații din surse neoficiale. Și, chiar dacă le instalați de pe Google Play, citiți recenziile, citiți despre dezvoltatori, condițiile de utilizare și de plată.

Apoi, nu trebuie să acordați prea multe permisiuni aplicației, indiferent dacă aveți sau nu încredere în ea. „Permiteți accesul la notificări numai pentru aplicațiile care au nevoie de ele pentru a-și îndeplini scopurile – de exemplu, pentru a transfera notificări pe dispozitive portabile. Aplicații pentru imagini de fundal tematice sau editarea fotografiilor nu necesită acces la notificările tale”, mai spune Igor Golovin, potrivit Express.co.uk.