O ieșire de o zi din stresul cotidian este o binecuvântare mai mereu. Nu și când aceasta se produce în Delta Dunării, unde ai nevoie de mai mult timp pentru a admira frumusețile naturii. Nu este doar obositor pentru turiști, ci este și dăunător pentru mediul înconjurător, avertizează Asociația Delta Dunării.
Avertizare: Excursiile de o zi în Delta Dunării sunt o crimă pentru mediu
În cadrul unei întâlniri organizate la Sulina între Asociația Delta Dunării și mai mulți reprezentanți ai agențiilor de turism, a fost lansat acest apel de a nu se mai organiza un „produs toxic” pentru rezervaţia Biosferei Delta Dunării.
„Vă rugăm să nu mai vindeţi turiştilor cel mai toxic produs turistic pentru Rezervaţia Biosferei: excursie de o zi în Delta Dunării cu plecare din Bucureşti sau Ploieşti. Aceste excursii sunt o crimă pentru mediu, dar şi o păcăleală pentru turistul care crede că va vedea toată Delta după o goană de 300 de kilometri în autocar, apoi alţi kilometri în barcă, gonind cu barca, în viteză pe canale”, spun cei din Asociaţia Delta Dunării.
Dacă nu este atras de ce vede prima dată, turistul nu se mai întoarce
Totodată, au fost prezentate şi efectele dezastruoase asupra florei şi faunei din Deltă pe care le poate produce turismul „în viteză”. Mai mult, o astfel de excursie de o zi îi poate lăsa turistului un gust amar. El nu poate admira în voie frumusețea naturii, astfel că nu va fi curios să descopere cu adevărat Rezervația într-o vizită ulterioară.
Reprezentanții Asociaţiei Delta Dunării spun că această minune a naturii trebuie să fie vizitată în tihnă, pe îndelete, cu bărci descoperite, cu viteză mică, în caiac, ascultând ciripitul păsărilor, admirând frumuseţea canalelor şi a florei, faunei care ne înconjoară, conform adevarul.ro.
Povești de groază din Delta Dunării
Un incident petrecut pe Lacul Musura în anul 2021a stârnit revolta localnicilor, dar și a turiștilor. Atunci, un angajat al unei firme pirat care organiza excursii în Delta Dunării a fost fotografiat în timp ce intra cu ambarcaţiunea cu motor într-o colonie de pelicani din zona golfului Musura. După ce a fost făcut public cazul, mai mulți turiști au relatat că au fost martorii unor situații asemănătoare, care dăunează grav Deltei.
Unii chiar au povestit cum, pentru a câștiga un ban în plus, unii organnizatori nu respectă nicio lege.
Astfel, pentru 10 lei, aveai voie să rupi nuferi, iar pentru o captură de 20 de kilograme de sturion pescuit la curent îți cereau 500 de lei.
Poveștile nu sunt de ieri, de azi, ci de zeci de ani, spun turișii care au trăit pe pielea lor diverse situații.
„Am fost acum 15 ani în Deltă şi tot aşa a făcut barcagiul, a intrat în viteză în păsări, iar la pensiunea unde stăteam se bracona direct din apă şi ne punea nouă în farfurie la preţuri uriaşe… Acum 15 ani era mafia atât de extinsă că nu aveai cui să reclami. Acum este la fel?“, se întreabă un alt turist.